15 Kasım 2012 Perşembe

Mevlana'dan İnciler

"Uğraşma boşuna, seni ancak gördükleri ve duydukları kadar anlayacaklar. Kimse, bir sen daha olamayacak bu dünyada. Kimse tam anlamıyla sende seni bulamayacak. Gücün yetmeyecek herhangi bir icat edilmiş dilde kendini tam anlamıyla anlatmaya, gördükleri ancak kendi anladıkları kadarı olacak..."

- Hz. Mevlâna

10 yorum:

  1. Ne kadar güzel bir söz,
    Teşekkürler paylaşımın için,
    Mevlana diyarından kucak dolusu sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. Mevlana...
    sözleri çok güzel...
    kendimden geçiyorum diyebilirim...
    paylaşım için teşekkürler canım...

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkür ediyorum Hobistanya..Mevlananın öğüt içeren sözlerinin hayranıyım. Gerçekten insanı hayran bırakan sözler.
    Ben de Mevlana diyarına sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  4. Evet aynen bende G.şirinem. Sözler öyle etkili ki, bu gün bile özelliğini güzelliğini muhafaza eden, bu güne bile hitab eden sözler.
    Ben de yorum için teşekkür ediyorum canım, öptüm sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Aynen.
    Gücüm yetmiyor, bıraktım ben de uğraşmayı, kendimi kimseye anlatmak zorunda hissetmiyorum artık. Varsın anlamak istedikleri gibi anlasınlar.
    Öpüyorum canım benim.

    YanıtlaSil
  6. Kesinlikle haklısın. Zaten anlatamazsın, hayatım. Anlamak istemeyen senin anlattığın gibi değil de kendi anlamak istediği gibi anlar. En doğrusunu yapıyorsun.
    Ben de seni öpüyorum canım. Aslında uygun bir zamanda biraz konuşmak isterim. Ancak sen yoğun çalışıyorsun.Yine de ilk fırsatta konuşmak isterim bilesin. Her şey gönlünce olsun canım.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  7. Hmmmm....Mevlana bu sözüyle acaba kendisini mi kastetmiş, tanrıyı mı, Şems'i mi? Bilemedim ki...?

    Tanrı olabilir mi acaba? Ama gördükleri kadar demiş, normalde tanrıyı göremediğimizi düşünürüz ama tanrıyı aslında dolaylı da olsa görüyoruz. Bu dünya ve yarattıkları. Onları tanrı yarattığına göre, yarattığı şeylere bakarak hakkında fikir edinebiliriz. Bu da bir tür görmektir.

    Bir insan (kendisini kastettiyse)olunca gördüğümüzle ne kadar anlarız evet ama sözleri ve yaptıklarıyla yani eylemleriyle anlarız. Sahi bir insanı nasıl anlarız? Gördüğümüzle dış görünüşünü görerek anlar mıyız? Yani bir travestiyi görsek hakında çok kötü şeyler düşünüp yanılabiliriz belki 5 vakit namaz kılan biridir de. O zaman görmediğimizi görmek lazım bu zor. Ama sözler ve eylemleriyle bir insanı epey anlayabiliriz. Tabii sözler derken bizi yanıltacak sözler kullanan özünde söylediği sözlerin tersini düşünmüyorsa:)yani Tayyip'i ele alsam dedim..adam "ben atatürkçüyüm" dese sözüne bakarak inanacak mıyız?:))HAYIR.:)Ama "ben bop'un eşbaşkanıyım, bu projede Diyarbakır bir yıldız olabilir' dediği zaman gerçek düşüncelerini söylediği anlaşılıyor çünkü yaptıkları yani eylemleri de o yönde. O zaman bir insanı anlamak için en doğrusu EYLEMLERİNE bakmak. Ben kedileri çok severim diyen bir adam geceleyin bir çuvala bahçedeki kedileri Müjde beslemesin diye toplayıp uzak bir yere bırakabilir:)daima eylemlere bakmalı:))

    Ha kendimiz sözkonusuysak ne olacak? Kendimizi yeterince ifade edebilir miyiz? Yine en iyisi eylemlerimizdir yani karşımızdaki de bizi en iyi eylemlerimizle anlayacaktır. Atatürk oturduğu yerde yazılar yazıp,şiirler yazıp, vatan,millet,nutuklar atsa ama bir eylem yapmasaydı neye yarardı? Zaten Atatürk olmazdı. Demek kriter eylem. Naçizane öyle düşünüyorum. Çünkü demiş ya sonunda 'kendi anladığı kadarıyla olacak' bir eylem söz konusuysa kendi anladığımızın ötesidir. Eylemi kimse değiştiremez. Kulaktan duyulmuş bir şey değildir. İşte Tayyip 29 Ekimi kutlayanlara biber gazı sıktırdı. Bu bir eylemdi. Herkes de gördü. Şimdi bunun yanlış anlaşılacak bir şeyi yok:)))sözlerden 1000 kez etkili bir şey. Bir insanı en iyi yaptığı eylemlerden anlayabiliriz diyorum.

    Çok kafa şişirdim yine:)
    Sevgilerimle öptükkkk:)

    YanıtlaSil
  8. :)) Tek kelimeyle muhteşemsin hayatım...Ve sana kesinlikle felsefeyle ilgilen derim. O kadar geniş bir bilgi dağarcığın var ki.Doğrusunu istersen, Mevla'nanın bu sözünü okuduğumda aklıma ilk gelen şey; Mevlana bir gönül insanı olması sebebiyle bu sözle bana düşündürdüğü, sen ne kadar yüreğini, gönlünü açsan da ortaya koysan da, onu insanlara anlatamazsın,gösteremezsin görmezler çünkü. İnsanlar ancak senin dış görünüşüne göre hakkında hüküm verir.Hiç kimse gerçek seni bulamaz çünkü gönlüne inemeyeceği için.Sende sadece insanların sende gördüğü ile anlayacaklar.Ben bunu anladım. Senin düşündüklerinde doğrudur.Canım öpüyorum kocaman güzel yorumun için sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Yüreğine sağlık güzel ablam, evet hayat biz kadar iyiysek iyi görürüz hayatı tüm kötülüklerine rağmen iyidir,kocaman öpüyorum seni.

    YanıtlaSil
  10. Yorum için teşekkürler siyahkuğum. Ben de öpüyorum canım, sevgiler.

    YanıtlaSil

YENİ KİTABIM YOLCULUK ÇIKTI!

Uzun bir aradan sonra merhaba diyerek yeni döneme başlamak istiyorum. Bir süredir bloğumdan ve   değerli blog arkadaşlarımdan uzak kaldım. S...