13 Mayıs 2012 Pazar

Hayat Uzun Bir Dua...


Hani bir büyük sıkıntı anında kırılır ya, yüreğinizdeki bütün aynalar: Kırılırda hani, kırık aynalarda oynaşır ya hayalleriniz.Ümitleriniz tökezler de hani, tereddütlere düşersiniz ya kimi zaman: Çırpınırsınız… 

Hani çırpınırken uzanacak bir dost eli ararsınız, fakat bulamazsınız bir türlü; ve kala kalırsınız ya hani dertlerinizle baş başa, kimsesiz, dostsuz…Ozaman bilin ki Allâh kimsesizlerin kimsesidir… Bilin ki Allâh dosttur: “Dost istersiniz Allâh yeter!” 



Hani en soluksuz deminizde hayallerinizin kıyısına çömelip başınız ellerinizin arasında sevginize ağıt yakarsınız ya… 

Hani çözümsüzlüğe çaresizliğe tıkanır da uçan kuştan teselli arar hale gelirsiniz ya bazen… 

Hani yıllarınızı verdiğiniz yerde soluksuz kalıp yıllara kurban olursunuz da bir türlü anlaşılamamanın hicranına düşersiniz ya… 

Hani kuşlar şen çığlıklarla uçup geçerken üstünüzden bir Zümrüd-ü Anka olup onlarla birlikte uçmak istersiniz ya: Uçmak değil, kendinizden kaçmak… 

Hani kendi garipliğinizden, yalnızlığınızdan kaçmak istedikçe yalnızlığınıza, garipliğinize saplanırsınız ya boylu boyunca… 

YALNIZ DEĞİLSİNİZ: Herkesin ve her şeyin bittiği anlarda da Allâh var! 

Öyle bir an gelir ki, koca kainatın içinde ufalıp zerreleştiğinizi idrak edersiniz.Bir yanınızda acziniz, bir yanınızda za’fınız, bir yanınızda fakrınız ve dolu dolu çaresizliğinizle baş başa kalırsınız… 

İşte o an insanca iradenin çözüldüğü ve insanoğlunun kendinde vehmettiği gücün ayaklarına dolaştığı andır: O an gerçekten kulluk anıdır. 

İradeniz çözülüp kendinizde vehmettiğiniz güçler ayağınıza dolandıkça derin aczinizle birlikte kulluğunuzu idrak edip Külli İrade Sahibine yönelin. 

ŞİMDİ VAKİT DUA VAKTİDİR: “Duanız olmasaydı ne ehemmiyetiniz olurdu” buyuran Yaratıcı’ya iltica vakti… 

Bütün kapıların kapandığını sandığınız anda dua kapısı ardına kadar açılır önünüzde, çarelerin bittiği yerde dua tek çare olarak karşınıza çıkar… 

Çözümsüzlüğe tıkanıp uyuyamadığınız uzun gecelerden bir gece kalkın. Şebnemlerin sabah meltemiyle kucaklaştığı bu hasret vaktinderahmetin ve şefkatin tecellisini yatakta bekleyin tembelliğinizi sürüyerek dirilin… 

Uykusuz geçirdiğiniz koca bir elem gecesinde hangi problemi çözdüğünüzü düşünün. Kendinizi hırpalamanın dışında neye yaramış ki kuruntularınız,dertlenmenizle neyi halletmişsiniz? 

Vah zavallı ben! Kendimde bir güç ve kudret vehmettikçe kudretim aczime çarpıp tuz-buz oluyor.Eğer idrak edebilseydim varlık sebebimi, gerçekten anlayabilseydim Rabbim gemisinde bir yolcu olduğumu,sırtımda dünya yüküyle kendime işkence eder miydim? 

İstesek de, istemesek de dünya dönüyor, güneş doğuyor, yağmur yağıyor, rüzgar esiyor, çiçek açıyor…İstesek de, istemesek de yaşlanıyoruz. 

Bir saniye öncesi kaybımız, bir saniye sonrası ise meçhulümüz: Elimizde sadece yaşadığımız “an” var. Ne kadar çaresisiz! 

Öyleyse bırakalım her şeye hükmeden versin hakkımızda en hayırlı hükmü. 

Atın sırtınızdan dünya elemini, durun Allâh’ın huzuruna; sonra diz çökün önüne, boyun bükün.Hükme tabi olup elemlerden kurtulmak varken, kendimizi hüküm mevkiinde sayıp rezil olmak niye?Üstelik takatımız yükümüzü taşımaya yetmiyor. 

Bir hamal gibi vehimlerimi ömür boyu taşımaktan bıktım; Artık Yaradan’a tümden teslim olup “kullukta varlık” aramak istiyorum. 

“Ya rab! Çaresi bulunan şeyde acze, bulunmayan şeyde ye’se düşürme bizi…” diye de dua ediyorum.Zaten hayat da uzun bir duadır! 

alıntı 


12 yorum:

  1. “Ya rab! Çaresi bulunan şeyde acze, bulunmayan şeyde ye’se düşürme bizi…”
    Amin,
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Amin, siyahkuğum.Teşekkür ediyorum..

    YanıtlaSil
  3. çok doğru..
    bizler nasıl insanlarız bilmiyorum, çareyi hemen en yakınımıza anlatmakta buluyoruz, anlatınca doğrudur rahatlıyoruz ama çözüm bazen olmuyor..
    Allah'a sığınmaya korkar kimi insan, kimi insanın aklına gelmez kimilerininde gelir ama içten sığınmasını bilmez..
    bende bunlardan birer parçayım..
    fakat şundan adım gibi eminim; ne zaman içten sığınsam Rabbime, vakti geldiğinde sıkıntımı gönderiyor, öyle yardım ediyorki; söylenebilecek tek şey kalıyor sevgili hanifeciğim: ŞÜKÜRLER OLSUN YA RABBİM..ŞÜKÜRLER OLSUN SANA..en güzel dost hep bizimle birliklte olsun, bırakmasın bizi dilerim, sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  4. Çok Şükür Gülçinciğim, çok şükür..Yorumuna aynen katılıyorum.Sıkıntını dost görüp gördüğün bir fani ile paylaştığında farklı bir düşünceye kapılma ve senin hakkında farklı anlamaya müsait.. Ama seni sen olarak bilen. Kendimize kendimizden bile yakın olan Rabbimiz elbette bizi anlayack tek merci..Gülçinciğim teşekkür ediyorum güzel yorumun için.. sevgiler,hoşçakal canım..

    YanıtlaSil
  5. Böyle güzel bir yazıyı paylaştığın için kutluyorum seni müzik ve yazı gözlerimin yaşarmasına sebeb oldu bir daha okuyacağım sevgiyle kal şu an ağlıyorum

    YanıtlaSil
  6. Canım benim... İnsanız hüzün yüklüyüz, duygu yüklüyüz..Şu fani dünyada ruhumuzu sıkan kas katı yapan öyle çok şey var ki.. Arada deşarj olmaya hepimizin ihtiyacı var.. Rahatlama anlamında ağla. Ama lütfen çok üzülme..Bizim Yaradanımız bize bizden yakın.Herşeyimizde her anımızda ona yönelmeliyiz. O' dur tek çözüm.. Seni sevgiyle kucaklıyor kocaman öpüyorum..

    YanıtlaSil
  7. Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  8. Rica ederim Hüseyin Bey.. Zaman ayırıp okuduğunuz için ben teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  9. offfff bilmiyorum yaaaaa, Allah varsa hayvanların, bebeklerin, çocukların imdadına niye koşmuyor bıraktım büyükleri..büyükler büyük oldukları için en azından kendilerini koruyabilme, 155'i arayabilme, polis imdat diyebilme vs. ye sahipler, en azından biri vurursa, o da ona vurmaya çalışır, şimdi iki adam geliyor biri eşeği ipinden tutuyor öteki kafasına balyozla vura vura öldürüyor, öteki gidiyor elinde tüfek, bıçak 3 aylık ayı yavrularının önce annelerini öldürüyor, sonra yavruları öldürüyor can çekişe çekişe...bunları zevk için yapıyor e hani Allah istemese bir yaprak kımıldamazdı o zaman bunları Allah istiyor mu? Ben artık düşünemiyorum hiçbir şey...düşünmekten de bıktım...çok dua ettim ben hayvanlara yardım etsin diye ama olmuyor..kusura bakma yarenciğim:(((ama Allah galiba dünyayla ilgilenmiyor...:((

    YanıtlaSil
  10. Müjdeciğim, hayvanlar, bebekler, zayıf ve güçsüzlerin karşılaştıkları zulumlere karşı koyabilme yetileri yoksa, biz insanlar ne güne duruyor.. Onlar 155 arayıp polis imdat diyemiyorsa, onların yerine diyebilenler arayıp yardımcı olacak.. Bu gün sabah haberlerinde bir haber izledim.. Adamın biri deveyi allayıp, pullamış. Güzelce süslemiş oynatmaya çalışıyordu, hayvanı..Devenin oynaya bilmesi için aç bırakılması gerekiyormuş. Orada duyarlı bir hanım adama kızdı. Sen utanmıyormusun? bu hayvana eziyet ediyorsun diye. Hemen oracıkta 155 polisi aradı. Anın da polis geldi adamı götürdü. hayvana eziyet etmek suçmuç. Onu öğrendim. Ben de böyle bir durumla karşılaşsam aynını ben de yaparım..Geçen yıl facebookta bir video dolaşıyordu. Ben bakamamıştım. MC Donald's hamburgelerini yapmak için eti nasıl elde ettiğini gösteriyordu. Canlı canlı keçileri, koyunları makineye atıp öldürdüğünü gösteriyordu. O olaydan sonra Mc Donald's sinek avlamaya başladı. En azından Mersin'de ben gözümle gördüm. Ben hala hem kendim hem çocuklarıma asla Mc donald'stan hamurger yememelerini öğütlüyorum..Hayatım öncelikle bizler üzerimize düşeni yapalım, sonra Allah'tan bekleyelim..
    Her şeye rağmen biz O'nu terk etmezsek O yüce Rabb bizi asla terk etmez.. Kaldı ki,O kadar merhametli ki, kendine inanmayanlara bile rahmetini esirgemiyor..Çok Şükürler olsun O Rabbe.. Müjdeciğim öpüyorum seni, sevgilerimi gönderiyorum sana ve bücürüğe..:)

    YanıtlaSil
  11. Bebeğim bebekler,çocuklar ya da diğer canlı varlıklar zulme uğrarken biz ne güne duruyoruz demişsin ama her olayda, her vakada onların başında bir melek ya da bir süper kahraman gibi duracak bir insan bulamayız ki? Mesela istatistiklere göre sen bu satırları okuyup bitirene kadar dünyada kaç çocuk istismara uğruyormuş,kaç çocuk kaçırılıyor,kaç çocuk ana-baba veya sevgili işkencesine/tecavüzüne uğruyormuş!:(((ya da o örnekteki gibi adam dağ başında,ormanda ayıya işkence yapıyor başka insanlar nereden bilip uçup yardıma gelsin?:((yani bu mümkün değil ki..evlerin içinde olan şeyleri nasıl engelleyeceğiz? Bir aylık bebeğin tüm kaburgalarını kırıp,tecavüz edip, öldürmüş İngiltere'de uyuşturucu bağımlısı bir adam, öldürdüğü bebek de kız arkadaşının bebeği..yani insanlar ne güne duruyor ama insanlar ancak sokağın ortasında bir olay olur da - onda da çoğu kişi umursamıyor, korkuyor- müdahale edebilir..

    Zaten her kötü insanın başına hemen bir iyi insan koştursa mani olsa bunlar olmazdı..

    Olamayacın Allah ne işe yarıyor o zaman? ..

    YanıtlaSil
  12. Her halükarda insan, duyarlı sorumlu davranmalı.Çareyi başkalarından beklememeli. Gördüğü her olumsuzluk, haksızlık, zulüm karşısında gerekeni yapmalı. Aman canım ben nasıl yapayım, banane, başımı belayamı sokacağım, aman canım bana değmeyen yılan bin yaşasın.. gibi bahanelerle çirkinliklere göz yumarsak önü alınmaz.İnsanlar yapmaları gerekeni yapmalı..Herkesin mutlaka yapabileceği bir davranış vardır..Duyarlı, bilinçli davranılmalı..diyorum canım, esenlikler.

    YanıtlaSil

YENİ KİTABIM YOLCULUK ÇIKTI!

Uzun bir aradan sonra merhaba diyerek yeni döneme başlamak istiyorum. Bir süredir bloğumdan ve   değerli blog arkadaşlarımdan uzak kaldım. S...