31 Ekim 2012 Çarşamba

Çanakkale 1915 Filminden İzlenimler






Bayramın 3. günü eşim, büyük kızım ve ben birlikte daha önce bloğumda tanıtımını yayınladığım ve görülmesi gerekli diye tavsiyede bulunduğum “ Çanakkale 1915” isimli filme gittik.                                                                           
Bayram ve tatil oluşu sebebiyle evden çıkmak pek kolay olmadı. Ani bir kararla çıktık ve kendimizi sinemada   bulduk,   14.45 seansına girdik. Film başladı. Önceden film hakkında  ön bilgim olduğu için daha büyük bir heyecan ve merakla izlemeye başladım..                                         

Kanaatimce, eksiklerine rağmen izlenmeye değer bir film olmuş. Kısa kısa kareler halinde bir çok şey   güzel anlatılmış.. Emeği geçenleri kutluyorum. Filmdeki her şey gerçeklerle uyum içinde ve kronolojiye uygun yapılmış. Birlik ve beraberlik mesajı çok güzel verilmiş. Dostluk, yardımlaşma,dayanışma sorumluluk,göreve sebat,komutan- asker dayanışması gibi güzel hasletler filmde çok başarılı bir şekilde yansıtılmış.Tüm bu güzel özelliklere sahip milletimizin yokluk ve imkansızlıkların tavan yaptığı bir dönemde; top yekün, emsali görülmemiş  azim, sebat, sabır  ve kararlılıkla kazandığı  bir savaş  ve  bağımsızlık mücadelesine karşın; şimdi, o zorluklarla elde tutulan toprakların  birilerine peşkeş çekilmeye çalışılması,kendi özgürlük ve bağımsızlık bayramını kutlamasının polis gücü ile engellenmeye çalışılması,terörist muamelesine maruz kalması gibi olaylar yaşıyor olması, geldiğimiz noktayı göstermek açısından,  İnsana nerden nereye  dedirten bir film olmuş. Çok etkilendiğimiz duygulanıp ağladığımız  sahneler vardı.Kısaca bir örnek; askerimizin yaralı, güçsüz yardım isteyen bir anzak askerine, ölümü göze alarak yardım etmesi, bu durum o askerin şivesel konuşması, izleyiciyi hem güldürdü hem düşünmesine neden oldu.Filmde zaman zaman,benzer karelere yer verilmiş.
Çanakkale bu! bir Milletin diriliş, yeniden doğuş destanı. Orada yaşananlar elbette bir kaç saatle, bir kaç sahneyle sınırlandırılacak kadar basit değil... Ancak bir çok şeyi anlamamız ve o ruhu tekrar canlandırmamız adına bu tür filmlerin dizilerin yapılması sağlanmalı. Bizlerin  de bu film ve dizleri kaçırmaması gerektiğine inanıyorum. Çünkü düşman dün ne ise, bu günde aynı düşüncede.  Bizim onlara bakışımızla onların bize bakışı kıyas bile  edilemez. Bizde insan değerlidir, düşman bile olsa, yaralı ise, savunmasız ise aciz ise kurşun sıkılmaz.Benzer bir duruma yeni yakın şahit olmadık mı? Esir alınan elleri bağlı bir pkklıya TÜRK askerinin kendi eliyle bir şeyler yedirmesi, sigara içirmesi gibi...internette, tv de yayınlandı. Bu özellik sadece biz Türklere has bir özellik..Bu özelliğimiz filmde çok duygulu sahnelerle gayet  güzel işlenmiş.  
Filmde ayrıca türkü, ilahi, marşlar, toplu dua edilmesi, toplu namaz kılınması  gibi dini motiflerin işlenmesi, bu savaşın Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının yüksek askeri dehası ve  savaş  stratejisinin yanında yüreklerinde ki, vatan sevgisi  ve imanın da çok etkili olduğu mesajı da verilmiş.
Kısa bir eleştiri birincisi, Mustafa Kemal rolünü oynayan oyuncu bana göre rolünün hakkını verememiş.  Oyuncu rolünü gereği gibi yansıtamayınca, bu filmde sanki, M.K  Atatürk  pasif olduğu izlenimi vermiş.Diğer taraftan, kolay değil elbet Atatürk gibi bir dehayı canlandırmak...
Ayrıca bir diğer eleştirim; filmin sonunda  savaşın bitiminde; onca zorluğa karşı kazanılan zaferin coşkuyla  kutlanması ve o coşkunun seyirciye yansıtılması gerekirdi diye düşünüyorum.
Film hakkında anlatacak çok şey var..Ancak daha fazla konuşmaktan öte izlemenizi tavsiye ediyorum. İnanıyorum ki, filmi izledikten sonra sizde bir kez daha Türk olmaktan onur ve gurur duyacaksınız. Tıpkı benim duyduğum gibi..
Hanife Mert

13 yorum:

  1. Atatürk'ü beyaz perdede kimse iyi canlandıramıyor, buna da şaşırmıyorum o kadar nurlu bir yüzü, o kadar etkileyici bakışları, o kadar kimselere benzemez biri ki, kim oynasa olmuyor...

    Yalnız bu film için önyargılarım var itiraf edeyim, gitmeyi düşünmüyorum,tabii sebep Sinan Çetin olacak akp yalakası, sadece akp yalakası olsa, Kürt ve pkk sempatizanı olduğunu da biliyorum neden böyle biri Çanakkale'li, Atatürk'lü bir film yapar? Onu da bilemiyorum bir sebebi, bir düşündüğü mutlaka vardır...

    neyse sen beğenmişsin ya önemli olan bu...yani aldığın bilete değmiş olsun...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Müjdeciğim Atatürk ile ilgili yorumuna yürekten katılıyorum. Zaten eleştirimde belirttim.Oyuncu rolünün hakkını veremedi diye.. Diğer konu ise,Sinan Çetin olayı. Benim gittiğim filmin yönetmeni Sinan Çetin değil. Sinan Çetin hatta Mahsun Kırmızıgül bile Çanakkale filmi çekmiş. Benim gittiğim filmin yönetmeni; Yeşim Sezgin. Biliyorum Sinan Çetin'in ne mal olduğunu.. Yönetmen o olsaydı asla gitmezdim..Dedim ya film Çanakkale olunca, araştırmamı da kapsamlı yaptım.Hatta Turgut Özakman ile yapılan bir söyleşiyi de okumuştum. Filim neden bir bayana Yeşim Sezgin'e yaptırıldı diye sorulmuş. Turgut Özakman erkek yönetmen filme duygu katamaz. Oysa bir bayan yönetmenin olması olayların duygusal açıdan yansıtılması daha etkili olacaktır. kaldı ki, Çanakkale destanı duygu selinin en çok yaşandığı bir destan..Evet biz beğendik. Eleştirilerimiz olsa da..:)Yorum için teşekkürler canım, öptüm sizi. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Ne kadar güzel anlatmışsın.
    Buket Uzuner'in Gelibolu romanını okuduğumda ben de aynı duyguyu hissettim, Türk olduğumdan gurur duydum. Okumadıysa tavsiye ediyorum. Bu filme gitmeyi çok istiyorum, ama sinemaya gitmeyeli kaç ay oldu bilmiyorum, inşallah vakit ayırıp gidebilirim.
    Canım, zevkle okudum, keyif aldığına sevindim.
    Öpüyorum seni.

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ediyorum Nurtenciğim..Buket Uzuner'in Gelibolu romanını okumadım.Ama ismini duymuştum. En kısa zamanda edinmek isterim. Tavsiyem oğlunu da al şöyle ana-oğul birlikte izleyin çok keyifli olacağından eminim. Filmden sonra da birlikte kritiğini yapmak çok eğlenceli.
    Canım ben de seni öpüyorum. Hoşçakal, sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Canım çok merak ediyorum bende umarım bir an önce izleme imkanı bulurum, yüreğine sağlık, sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  6. Bence de izlesen güzel olur siyahkuğum.öptüm sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  7. Merak ettiğim bir filmdi. Bilgiler için teşekkürler yaren. Ama türkiye tarih filmlerinde henüz yeni bir de maddi kaygı girince işin içine tadında bir tarih filmi izlemek zorlaşıyor işte.

    YanıtlaSil
  8. Sevgili nursalkımı kesinlikle tavsiye ediyorum. Öyle tvlerde izlediğimiz eski tarihi filmlerine asla benzemiyor. Gerçekten çok fazla masraf yapılmış. Bence amacına ulaşmış diye düşünüyorum...Filmi izlediğimde işte biz buyuz dedirtecek kıvamda.. Her şeyimizle, azar azar oradaydık.Yorumun için teşekkür ediyorum canım.öptüm sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Aaa! Sinan Çetin değil miymiş yönetmen? Hay Allah beni yanlış bilgilendirmiş ekşi sözlük sitesi!!Ya da aynı isimle benzer bir başka Çanakkele filmi var demek..o zaman sözlerimi - yazdıklarımı geri aldım:) Sinan Çetin hakkındakileri değil tabii sen de biliyormuşsun zaten:)
    sevgiler öptük:)

    YanıtlaSil
  10. ve o zaman ben de gideyim madem sen beğenmişsin güzeldir...senin beğenine güveniyorum yaren'ciğim..
    öptüm

    YanıtlaSil
  11. Sinan çetin de başka bir film çekmiş. Çanakkale isimli..Senin de değin gibi ne işine gerekse.. bizden aldığı paraları pkk ya aktarsın diyedir herhalde..:(
    Müjdeciğim bence de gitmelisin. Aslında fazla yazımda fazla detaya girmeyim dedim ama sanki biraz fazla mı açıklayıcı yazdım...:) Benim beğenime güvendiğin için de ayrıca teşekkür ediyorum. Canım öptüm ikinizi,:) sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. evet evet o pkk yalakası da Çanakkale filmi çekmiş geberesicenin filmi Ekşi Sözlük'te gidenler olmuş söylediklerine göre o savaşı bizim asker-pkk savaşına benzetip ne gerek var işte savaşmayın verin kurtulun demeye getirmiş..görüyor musun haini Yaren'ciğim valla bu Sinan Çetin var ya tam .......................... buraya nokta nokta koydum evde yüksek sesle söylüyorum o nokta noktaları..:))

    YanıtlaSil
  13. Ya evet Müjdeciğim.. Eskiden insanlar düşmanlığını, hainliğini gizli yaparlardı. Şimdi ise çatlatırcasına insanı gözümüzün içine baka baka yapıyor ve biz elimiz kolumuz bağlı seyirci olmak insanı kahrediyor. Bu ülkede yasa, kanun hak getire.. Adam bizim değerlerimizi kullanıp, bizim paramızla pkk ya haraç veriyor..yazıklar olsun, bunları tepemize çıkaranlara..:(

    YanıtlaSil

YENİ KİTABIM YOLCULUK ÇIKTI!

Uzun bir aradan sonra merhaba diyerek yeni döneme başlamak istiyorum. Bir süredir bloğumdan ve   değerli blog arkadaşlarımdan uzak kaldım. S...