18 Mart 2012 Pazar

Dostluğun, Kardeşliğin, Minnettarlığın Olmazsa Olmazı....VEFA






Vefa ne sadece bir semt adı,ne de boza markası hani herkesin dilinde ki klişeleşmiş olduğu gibi.Vefa yok olan erdemlerden.Eskilerin deyimiyle dostluğun,minnettarlığın,insani bağların olmazsa olmazı. 
Vefa özlem dolu,sıcacık bir kucaklama...Vefa dost olmak demek...Vefa zor zamanları beraber aşmak demek..Vefa hiç bir şeye benzememek.Sanırım en kıymetli.güvenin en yakın arkadaşı,belki de olmazsa olmazı, gerçeğin sağlaması, her kaybedilenin arkasından baktığında bulduğun tek eksik, fark etmeden atladığın, yaşamadan anlamadığın, herkese veremediğin, zorlasanda hissedemediğin.
“Sözünü tutma, borcuna sadık olma” diyor sözlük. Yani bir şeyin karşılığı olarak verilen/ödenen anlamına geliyor. Verilen bir sözdür ve bu sözü yerine getirmek “vefa”dır.
  Zaman zaman hayatınızın sekteye uğradığı,işlerin ters gittiği olmuştur.O dönemlerde sanki her şey üst üste geliyormuş gibi hissedersiniz.Psikolojide kriz dönemi diye adlandırılan bu süreçte, aldanmışlığın ve kandırılmışlığın üzüntüsünü yaşayabileceğiniz gibi, terkedilmişliğin ya da unutulmuşluğun acısını da çekebilirsiniz.Yanlış anlaşılmanın,düşmanlıkların hedefi de olmuş olabilirsiniz.Hayatın bir anlamı kalmamış,hiçbir beklentiniz karşılanmamış gibi de gelebilir.Geçim sıkıntısı ve ekonomik problemlerde sizi sarsmış olabilir.Her ne olmuş olursa olsun insan bu döneminde dost dediklerinden vefa bekler.Vefa her zaman dosta destek olmaktır.Vefa kendisine zamanında yapılanla karşılık vermektir.Kötü duruma düştüğünüzde de,iyiyken yanınızda olanların sizi arayıp sormasıdır.
  Gün gelir hayat sizin istediğiniz yönde ilerlemez. Hatalar yaparsınız.Beklentileriniz boşa çıkar.Her gününüzü sizinle paylaşanların yine yanınızda olmasını beklersiniz.Vefalı dostlar yanınızda olur.Vefasız ise ne arar ne sorar.Dostluğun anlamını ve gerçekliğini kayıtsızca katlederek kaybolur gider.Gün gelir siz yine eski gücünüze kavuşursunuz.
  Vefalı dostlar hayatta en yalnız olduğumuz anlarda; en güzel gülüşleri,en samimi bakışlarıyla ışık tutarlar yolumuza. Geçmişten bir gölge gibi yanımızdadırlar. İçimizdeki umutsuzluğu yok etmektir görevleri. Bekledikleri tek karşılık gözlerimizdeki ışığı görebilmek,umudu yeniden yüreğimizde yeşertebilmek,kaybetmeden görmeyi başarabildiğimiz güzelliğe bizi ulaştırabilmektir. Yıllarca birçok tanım yapıldı vefa ve dostluk üzerine.
  Hep bize umut vermesini, güç vermesini beklediğimiz insanlara biz ne veriyoruz ? O görmeden görebilmek, istemeden yanında olabilmek, onu sorgulamamak, sadece yol göstererek yanında olabilmek .Bunları ne kadar becerebiliyoruz acaba ? Herkesin kendi kararlarını alıp onları uygulama özgürlüğü olduğunu bildiğimiz halde neden kendi beklentilerimizi gerçekleştirmeye çalışıyoruz dostlarımızın hayatında? Biz şekillendirmeye çalışıyoruz onun kendi doğrularını unutup hayatını.Oysa vefalı olmak yapmaya çalıştığımız şeyi gerçekten onu düşünerek yapmayı ona her durumda destek olmayı gerektirir. Hep unutuyoruz, arkadaşımız da olsa, çocuğumuz da olsa,dostumuz da olsa onun kendi hayatini oluşturmaya hakki olduğunu, kendi doğruları olduğunu ve bize her ne kadar yanlış gelirse gelsin onlara saygı duymayı.
 Dün ya üzerinde çok az insan var kendi hayatını yaşarken, başkasının yanlış yapabilme özgürlüğünü görebilen ve buna saygı duyabilen. Vefalı dost; senin yanlışlarını görüp sana fikir veren, ama bunu yaparken asla üzerinde otorite kurmaya çalışmayan, yanlışlarını görüp sana aktaran ama asla sorgulamayan,kötü zamanda bile sen istemeden yanında olan kişidir.Sana hırsız,sana katil,sana deli ve benzeri şeyler yakıştırıldığında da yanında olandır.Yoksa yanımda olduğun sürece yanındayım diyen kişi değil...
denilir ki;
Vefa, arkada bıraktığını, giderken yaktığını yabana atmamaktır..
Vefa, dostluğun asaletine, bir dua sonrası verilen sözlere,
hayallere ihanet katmamaktır…
Vefa, sadece ‘has’ların vasfıdır! Nisyan yani unutmak ise ‘ham’ların...
Bedene tutsak olmuş hoyratların nasibi yoktur vefadan!

Ve öğrendik ki; sadece “gönlümüzün kitabında; bize bir defa selâm vereni kıyamete kadar unutmayız” düstûru kayıtlıdır diyenlere vefalı olunmalı!

Vefa dostluk ikiz kardeştirler ve onları sevgiyle beslemek gerek...

8 yorum:

  1. Vefa dostluk ikiz kardeştirler ve onları sevgiyle beslemek gerek...teşekkür ederim sevgili yaren ne güzel bir dostluk anlatımıydı .. dostça kal arkadaşım ..iyi gecelr sevgiler ..

    YanıtlaSil
  2. Ne kadar artık eskisi gibi değil desekte vefalı güzel dostluklar var tam terside oluyor menfaatler çakışınca dostluk nede vefa kalıyor ben bazen en güzel dost insanın kendine kendisidir diyorum güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle vefalı güzel dostluklara sevgiler selamlar

    YanıtlaSil
  3. ben teşekkür ediyorum, naliyacığım. Vakit ayırıp sayfama gelip, okuma ve yorum yapma zahmetinde gösterdiğin için.. Maalesef DOSTLUK-VEFA insanların en çok ihtiyaç duyduğu ve bulamadığı, bulmak istemediği unutulmaya bıraktığı en güzel kutsal değerlerimizden.. Menfatlerin ön planda tutulduğu günümüzde butür değerlerin yaşaması da zor oluyor. sevgiler canım sana vefalı, baki dostluklar dostlar diliyorum canım sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Çok haklısın Sayan Hanım, mutlaka bizler gibi düşünp, dost aşığı insanlar mutlaka var.Sayıları çok az olsada.. İşte onları buldun mu, bırakmayacaksın. Sayan Hanımcığım işin içine menfaat girdiği zaman o dost olmuyor. Belki günümüz şartlarında çok imkansız gibi gözüksede, Dostlukta karşılık yoktur, menfaat yoktur.Dostunu dost kendi gibi düşünür ve hisseder. İşte o yüzdende yaşanamadığı için özlemler yazıya dökülüyor. Kendime sorarım, sen ne kadar dostsun? diye eğer cevabını alabiliyorsam onun üzerine bekelntiye girerim.. Belki hakslısınız insanın kendine dost olması konusunda ama ben şuan çok inanıyorum, insan kendi başına değildir yaşayamaz ki.. Dostsuz kalamaz ki.. Canım çok teşekkür ediyorum değerli düşünceleirni paylaştığın için.. Sevgiler, dostça kalalaım.

    YanıtlaSil
  5. Ve öğrendik ki; sadece “gönlümüzün kitabında; bize bir defa selâm vereni kıyamete kadar unutmayız” düstûru kayıtlıdır diyenlere vefalı olunmalı!

    Vefa dostluk ikiz kardeştirler ve onları sevgiyle beslemek gerek...

    Sağ ol can dost mükemmel bir paylaşım

    YanıtlaSil
  6. Siz de sağolun Muammer Bey.. Dost bilim sayfama uğrayıp paylaşımımı okuma ve yorum yapma zahmetinde bulunduğunz için..

    YanıtlaSil
  7. Sana Yüregimi uzatiyorum Ya Rab!!! Sana verebilecegim tek sey, Seni seven bir yürek. Yüzünün karasina, eksiklerinin cokluguna bakma bu kulunun ne olur! Onca güzel kulunun yaninda tek bir amelim cikmaz su günah dolu kefemden, Ama sadece sevgimi koy mizanina!
    Duru tertemiz şirksiz sevgimi! Sonra Seni seven bu kulunu at istersen narına!
    Ama sadece bir kez yüzüme bak Allahim “Biz onlarin yüzlerine bile bakmayiz” dediklerinden eyleme!!
    Ben acizim, Sen kudretli, Ben eksigim, Sen kuvvetli, Ben bir hiçim, Sen ise Alemlerin Sahibi! Senden sevgini, Seni sevenlerin sevgisini ve bizi Sana ulastiracak amellerin sevgisini istiyorum Allahim!
    Son animi hayatimin en güzel ani eyle!
    Imtihanlarini basari ile veren, Acilara sikintilara tahammül eden ve dünyaya metelik vermeyenlerden eyle! Sana kul, Habibine ümmet eyle!
    Selam ve dua ile...Hayırlı Cumalar

    YanıtlaSil
  8. Amin, Allah razı olsun Muammer Bey.. Teşeküür ediyorum, sağolun. Sizin de cumanız kutlu olsun..

    YanıtlaSil

YENİ KİTABIM YOLCULUK ÇIKTI!

Uzun bir aradan sonra merhaba diyerek yeni döneme başlamak istiyorum. Bir süredir bloğumdan ve   değerli blog arkadaşlarımdan uzak kaldım. S...