7 Mart 2013 Perşembe

"Hiç Yaşamamış gibi Öldürülen Kadınlarımız"

Nazım Hikmet "kadınlarımız" isimli şiirinde“…Anamız, avradımız, yârimiz. Ve sanki hiç yaşamamış gibi ölen… Ve soframızdaki yeri öküzümüzden sonra gelen ...Ve ekinde, tütünde, odunda ve kara sabana koşulan kadınlarımız”... dizeleri ile özellikle, çileli cefakar vefakar Anadolu kadınını anlatmaktadır.
O, Atamızın ; "Dünyada hiçbir milletin kadını, ben Anadolu kadınından fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadını kadar emek verdim diyemez. Erkeklerden kurduğumuz ordumuzun hayat kaynaklarını kadınlarımız işletmiştir. Çift süren, tarlayı eken, kağnısı ve kucağındaki yavrusu ile yağmur demeyip, kış demeyip cephenin ihtiyaçlarını hep onlar, hep o yüce, o fedakar, o ilahi Anadolu kadını olmuştur. Bundan ötürü hepimiz bu büyük ruhlu ve büyük duygulu kadınlarımızı, şükranla ve minnetle sonsuza kadar aziz ve kutsal bilelim."övgüsüne mashar olmuş  gizli kahramandır.
 O, ne yeri  öküzden sonra gelebilecek kadar değersiz ,ne de zulme uğramayı, horlanmayı hak edecek kadar zavallı  bir yaratılışa sahip.
O, insan olmanın en temel unsuru, hayatın can damarıdır …En güzel şekilde yaratılmıştır.İnsanlığın devamı için olmazsa olmazlardandır. En büyük dertlerin dertlisi, çilelerin çilelisi, en büyük mutlulukların ardında ki sırdır. O anadır, eştir, yardir. Lakin var oluşundan bu yana, hak ettiği yere hiç bir zaman konamayan, hep zarar gören ama kimseye zarar veremeyen kişidir. Çilekeştir. Zillete düşendir. Bir kenara itilen, canı çıkana kadar dövülendir. Her kabağın başına patladığı yazgısı kara talihsizlerin talihsizidir. Allah´ın kadını bir emanet olarak verdiğini unutan adamlara adam olmadıklarını anlatan sessiz aktörlerdir. 
"Sanki hiç yaşamamış gibi ölen, öldürülen kadınlar".
Ülkemizdeki kadınlar da, Tıpkı şiirdeki gibi hiç yaşamamış gibi ölüyor ve öldürülüyor.Kimi sokak ortasında, kimi çocuklarının gözleri önünde kurşunlar boşaltılıyor bedenine, kimi bıçaklanıyor, kimi de ıssız bir köşede işkence edilerek öldürülüyor… 
Baba, erkek kardeş, eş, sevgili, eski eş hatta eski sevgili… Kimi töreyi gerekçe gösteriyor, kimi kıskançlığı,parasızlığı, kimi stresi, kimi de namusu. Kimi ayrılmak istemiyor, kimi boşanmak. Erkekler, yıllar önce boşanmış veya ayrılmış olmasına rağmen bunu kabullenemiyor ve kanlı elleriyle kadınların hayatına son kez dokunuyor. 
Önceki gün tv de haber sunucusu 8 martta 8 kadın öldürüldü diye haber verdi. Her defasında son olmasını dilediğim kadın cinayetleri her geçen gün artıyor.Gün geçmiyor ki, öldürülen şiddete maruz kalan kadın haberleri medyada öncelikli yerini almasın... Tıpkı çocukların oyun oynarken birbirlerine nispet yaptıkları gibi, sanki erkekler cinayet işlemede, şiddette birbirlerine nispet yapıyorlar... Kadın cinayetlerinin ardı arkası kesilmiyor... 
Sebep ister psikolojik, ister sosyolojik ve isterse toplumsal olsun, toplumun bu kanayan yarası biran önce tedavi edilmeli, çözüme kavuşturulmalı. 
Bu vesile ile kadınlara uygulanan şiddetin ve kadın ölümlerin son bulması, kadına anaya, eşe hak ettiği saygınlığın, değerin kazandırılması  dileğimle..
Dünya kadınlar gününüz kutlu olsun.

20 yorum:

  1. 8 martta 8 kadın ulan (çok affedersin )sanki ölçüp biçseler denk gelmez!Canım ne psikolojik, ne sosyolojik, bu tamamen erkek türünün anormalliğiyle ilgili bir şey, kimse kusura bakmasın, söz meclisten dışarı (yani blog arkadaşlarımın eşleri, oğulları vs. hariç alınmayın)erkekleri insandan kabul etmiyorum artık. Yok anacım var bi anormallik bunlarda, elimde olsa biyolojik bir silah sıkacam atmosfere alayı gebersin...bir daha da doğmasın.

    amaaaaaaaan bugün yine tepem attı...

    bu ruh haliyle canını sıktıysam affola Hanife'ciğim
    canım öpüyoruz seni, sevgilerimizi bıraktık..

    YanıtlaSil
  2. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum. Kadınların hak ettikleri yeri almaları, birer insan olarak saygı görmeleri, horlanıp aşağılanmamaları, sorgusuz cinayetlere ve keyfi zor kullanımlara maruz kalmamaları gerektiğini bilmek ve bu bağlamda mücadele etmek gerekir. Çileli Anadolu kadını el üstünde tutulmalıdır. Bilinmelidir ki kadının olmadığı yerde düzen yoktur. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Yok estağfurllah Müjdeciğim, niye canımı sıkasın...Söylediklerin gerçek.Kimliğini ortaya koyamamış, kendini ifade etmekten aciz yaratıkların yaptıkları psiklojik bir kişilik sorunu... Bu sorunun temelinde ailelerin büyük payı var. Çocukluğundan itibaren erkeği ön plana çıkaran ve kızlar üzerinde hakimiyet kurması için teşvik edilen, kimi de töreye kurban edilen gençler.
    Bu sorunu eğitim de çözemiyor maalesef bu tamamen zihniyet değişimi ile alakalı bir durum diye düşünüyorum. Canım ben de sizi öpüyorum kocaman.. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  4. Kadının toplumsal konumu ile ilgili değerli düşünce ve dileklerinize yürekten katılıyorum...Özellikle kadın cinayetlerinin ve uygulanan şiddetin biran önce son bulması en büyük dileğimiz.dediğiniz gibi;"bilinmelidir ki kadının olmadığı yerde düzen yoktur" keşke bilinse. Yorum ve güzel düşüncenize çok teşekkür ediyorum, eşinizin ve kızınızın da gününü kutluyor selam, sevgi ve saygılarımı iletiyorum.

    YanıtlaSil
  5. Sadece bir günde anılan kadınlar.
    Kadına giderek artan şiddet ve biz duyarsız kadınlar.
    Neden birlik olamıyoruz acaba
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Canim içim gidiyor o kadar aciki .
    Annneler sevilmeli izdirap içinde olmamalilar .

    YanıtlaSil
  7. Olamıyoruz nilaycığım. Nedense kadına yapılan bu şiddet, cinayetlerin önü bir türlü alınmıyor. Günden güne artıyor.
    yorum için teşekkürler..
    sevgiler,

    YanıtlaSil
  8. Haklısın Ayşeciğim, son zamanlarda inanılmaz derece de bir artış var. Neden önü alınamıyor, neden engellenemiyor anlaşılır gibi değil.
    Yorum için teşekkürler canım, sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Kadınlar günün kutlu olsun canım. Harika bir yazıydı, emeğine sağlık.
    Seni çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  10. MALESEF HİÇ BİR ŞEY DEĞİŞMİYOR
    GÜN GEÇMİYORKİ YENİ BİR ŞİDDET YENİ BİR ÖLÜM DUYMAYALIM
    SADECE BİR GÜNDE KURTARAMAYIZKİ KADINLARIMIZI ANALARIMIZI
    KADINI SAKAT BIRAKMIŞ 8 AY SONRA ÇIKMIŞ ADAM
    BU KANUNLARLA DAHA ÇOK KADINLARIMIZ AĞLAR
    GÜZEL BİR YAZI TEŞEKKÜRLER
    HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
  11. Çok teşekkür ediyorum Nurtenciğim. Senin de kadınlar günün kutlu olsun. Dileyelim bu günler hakkıyla kutlanılır hale gelir. Kadına yapılan zulümler, cinayetler son bulsun..
    sevgilerimle, öptüm.

    YanıtlaSil
  12. Sayfama misafirliğiniz ve değerli düşüncelerinizle katkınızdan dolayı ben teşekkür ediyorum. Haklısınız bir günde hallolacak şey değil lakin kalıcı çözümler için de bir yerlerden başlamak lazım diye düşünüyorum.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar Efendim:

    Selam ve dualarımla birlikte "Kadınlar Günü"nüzü kutlarım.

    YanıtlaSil
  14. Her geçen gün artıyor dimi Hanife? ama hükümet bunun tam tersini söylüyor ve kadın ölümleri azalmıştır diyor. Ne üzücü :( öyle içim acıyor ki anlatamam.
    Yazını çok ilgiyle okudum yüreğine sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Kadınlar günün kütlu olsun canım. Ezilenler için, hakkı yenenler, dövülenler, unutulanlar Allahcc kurtarsın..Hepsi baş tacı edilsin inşallah.

    YanıtlaSil
  16. Çok teşekkür ediyorum Recep Bey sağ olun.
    saygılar,

    YanıtlaSil
  17. Aynen bende Aslıcım çok üzülüyorum.
    Okuyan gözlerine sağlık canım. Senin de kadınlar günün kutlu olsun.
    Öptüm canım sevgiler.

    YanıtlaSil
  18. Teşekkür ediyorum vuslatcım, senin de kadınlar günün kutlu olsun.. Amin canım, sevgiler.

    YanıtlaSil
  19. Tarkanın bu gün için güzel bir yazısı vardı..
    Kadınlar gününü ne zaman kutlarız, kadınca ve özgürce yaşayabileceğimiz bir ülke olduğumuz zaman.
    Güzel bir yazıydı canım yüreğine sağlık.

    YanıtlaSil
  20. Tarkan'ın yazısını okumadım. O da biraz zor gibi bu gidişle...:))
    Teşekkür ediyorum nursalkımım beğenine çok teşekkür ediyorum.
    sevgilerimle.

    YanıtlaSil

YENİ KİTABIM YOLCULUK ÇIKTI!

Uzun bir aradan sonra merhaba diyerek yeni döneme başlamak istiyorum. Bir süredir bloğumdan ve   değerli blog arkadaşlarımdan uzak kaldım. S...