17 Ekim 2012 Çarşamba

HAYATIN İÇİNDEN SATIR ARALARI ( YAŞAR HOCAM İLE DİNİ SOHBET)

Fotoğraf: YAŞAR GEDİKLİ HOCAM İLE DİNİ SOHBET..
… Ben  klasik anlamda,  İslam dinini   belli   bir döneme has kılıp, o şekli aynen ruhsuz olarak günümüze taşımanın  yanlış olduğunu  düşünüyorum . Özünü   ve  ruhunu kavrayıp, günümüze taşımak lazım. Eğer Kur’an,  bu gün peygamber (s.a.v)’e  gelseydi nasıl olurdu? sorusunun cevabını  iyi kavramak lazım .Çünkü dinimiz evrensel bir din ve kıyamete kadar devam edecek olan  bir dindir. Eğer onu iyi anlamlandıramaz ve anlatamazsak o zaman, dinde Samimi olmayanlar tarafından gerici, çağ dışı olarak nitelendirilir… Oysa tam tersi, Kur’an tüm çağları kapsamaktadır.  Bu da Kur’anı doğru  ve zamana uygun okumak ve anlatmakla mümkün..Kendisi zaten bunu istiyor. Hangi konu olursa olsun aslında peygamber dönemine gidersek işler hallolur.Ama peygamber dönemini bırakıp da  Emeviler, Abbasiler ve daha sonraki dönemlere takılırsak sıkıntı başlar.. Ana kaynak Kur’an ve sahih hadisler ışığında olmalı.

YAŞAR GEDİKLİ- ALLAH RAHMET ETSİN...(FATİHA)
Ben klasik anlamda, İslam dinini belli bir döneme has kılıp,o şekli aynen ruhsuz olarak günümüze taşımanın yanlış olduğunu düşünüyorum . Özünü ve ruhunu kavrayıp, günümüze taşımak lazım. Eğer Kur’an, bu gün peygamber (s.a.v)’e gelseydi nasıl olurdu? sorusunun cevabını iyi kavramak lazım .Çünkü dinimiz evrensel bir din ve kıyamete kadar devam edecek olan bir dindir. Eğer onu iyi anlamlandıramaz ve anlatamazsak o zaman, dinde Samimi olmayanlar tarafından gerici, çağ dışı olarak nitelendirilir… Oysa tam tersi, Kur’an tüm çağları kapsamaktadır. Bu da Kur’anı doğru ve zamana uygun okumak ve anlatmakla mümkün..Kendisi zaten bunu istiyor. Hangi konu olursa olsun aslında peygamber dönemine gidersek işler hallolur.Ama peygamber dönemini bırakıp da Emeviler, Abbasiler ve daha sonraki dönemlere takılırsak sıkıntı başlar.. Ana kaynak Kur’an ve sahih hadisler ışığında olmalı.

YAŞAR GEDİKLİ- ALLAH RAHMET ETSİN...(FATİHA LÜTFEN)

8 yorum:

  1. herşeyin cevabı var ve o cevapların çoğunun olaylar daha yaşanmadan verilmiş olması hayret verici bu yüzden sorunlarımıza Kur'an ışığında ve asr ı saadete bakarak değerlendirmek lazım(dipnot:o resim ne güzel bir resimmiş öyle mis gibi olur ateşte çay,kokusu burnumda sankim (= )

    YanıtlaSil
  2. Bir tayfanın günlüğü arkadaşım,sayfamı ziyaretiniz ve değerli katkınız için teşekkür ediyorum..Selam ve saygılar..

    YanıtlaSil
  3. sevgili Hanifeciğim bloğuna her fırsatta girmek istemedim kaçırdığım bütün yazılarını doya doya okumak istiyorum inşallah..
    geç kaldığım için kusuruma bakma..
    gelelim yine güzel konuna; bizim diyanet işlerindeki hocamız ki; Allah ondan razı olsun her fırsatta ona dua ederim hem dünyalık hem ahiretlik bir abimiz; kendiside -kuran-ı kerim'i bu çağa göre yaşamamız gerektiğini söylerdi benimde aklıma hep bir soru işareti gelmiştir, o çağlarda yaşayan insanlarla bu çağımız arasındaki değerlendirmeyi Rabbimiz nasıl yapacak yaşayış olarak çok farklı ve şanssız olduğumuzu düşündüğümü söylemiştim bana- her insan önce niyetiyle sonra ameliyle değerlendirilecek demişti bunu hiç unutmuyorum.Kuran-ı kerim'i ki ben hatim etmedim hiç; inşallah o da olur ama anlamaya çalışarak öğreniyorum bunun içinde önce peygamberlerimizin hayatlarını okuyarak başlamamız gerektiğini düşünüyorum. Kuran çok geniş kapsamlı bir kitap dolayısıyla hatim etmek ve anlamak arasında bir o kadar fark var..
    yorumum uzun oldu daha fazla ayrıntıya girmeyeyim bu değerli yazın için yüreğine kalemine sağlık, kocaman öpüyorum seni :) sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  4. Gülçinciğim itiraf etmem gerekirse, ben de seni ve değerli yorumlarını özlemiştim. Ancak şunu açık yüreklilikle ifade etmeliyim ki; dostlar arasında kusur olmaz. O nedenle için rahat olsun.Müsait olsan bloğumu ziyaret edeceğini ben biliyorum. Diğer konuya gelince, din konusu çok hassas bir konu..İnsanın aklında ki sorulara yanıt bulabilecek güvenilir kaynaklara çok ihtiyaç var.. Bu kaynak kitap olabilir ya da kendini sadece dini anlatıp öğretmeye adamış değerli ilahiyatçı hocalarımız var. Allah rahmet etsin benim hocam, din ile ilgili tüm sorularıma çok tatmin edici yanıtlar aldım. Rabbim ondan razı olsun,nur içinde yatsın, mekanı cennet olsun inşaallah..Kuranımız bizim kutsal kitabımız elbette çok önemli çok değerli bizim için sıradan b,r kitap değil. Ancak, Gülçinciğim biz kutsal kitabımızı öylesine kutsallaştırdık ki, nedense bir türlü elimize alıp okuyalımi anlayalım, yaşayalım diyemedik. Evimizin en güzel yüksek yerlerinde musafın için de sakladık. Ama o yüksek yerden bir türlü iniremedik. Oysa O kitap bizim hayat rehberimiz. Okumalıyız, kapsamlı olması bizi okumamdan alı koymamalı. 1- 2-3-... sürekli okumalıyız. Her okuduğumuzda farklı bilgi darcığımız artacak. Anşamamız kolaylaşacak. Peygamberimizin hayatını da bir kaç kez okumalıyız. Kesinlikle.Ondaki sevgiyi, merhameti, rahmeti, hoş görüyü, şefkati, edebi güzel ahlakı görebilmemiz için..
    Ben sana tekrar teşekkür ediyorum, değerli katkılarından dolayı, öpüyorum seni, hoşça ve dostça kal canım..sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Sadece altına imzamı atmak istedim yüreğine sağlık Hocamıza rahmetler dileyip Fatiha'ı hediye ediyorum kabul ola.....

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar Yaren hanım, Sizi bücürükveben in bloğunda gördüm. Yorumlarıızı okudum ve hemen koşturarak bloğunuza geldim. Maşallah ne kadar güzel bir bloğunuz var. İnsana daha açar açmaz bir rahatlık huzur veriyor. Seçtiğiniz müzik de mühteşem.. Artık bundan sonra ben de bloğunuzdayım zevkle ve heyecanla yeni yazılarınızı takip edeceğim..
    Eğer siz de lütfedip benim bloğuma gelirseniz inanın çok çok mutlu olurum..
    Çok çok selam ve sevgilerimle..
    http://kediminhobidefteri.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  7. Amin siyahkuğum. Okuyan gözlerine sağlık. Allah kabul etsin inş. Öptüm canım sağ ol.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba miyav kedicik arkadaşım. Hoş geldiniz. Bloğumu beğenmeniz çok mutlu etti beni. Her zaman beklerim. Elbette ben de bloğunuza zevkle uğrarım paylaşımlarınızın takipçisi olurum.
    sevgilerimle, hoşça kalın..

    YanıtlaSil

YENİ KİTABIM YOLCULUK ÇIKTI!

Uzun bir aradan sonra merhaba diyerek yeni döneme başlamak istiyorum. Bir süredir bloğumdan ve   değerli blog arkadaşlarımdan uzak kaldım. S...