30 Temmuz 2012 Pazartesi

Kadın Dövülür mü?



Hiçbir canlı dövülmez, "Kadınlarınıza iyi davranın, onlar size Allah'ın emanetidir, kadınlarını dövenler hayırlı kimseler değildir" sözleri İslâm'ın aziz Peygamberine (s.a.v.) aittir. O'na on yıl hizmet eden Enes, "Bir kere bile sert söz söylemedi, yaptığım veya yapmadığım bir işinden dolayı beni sorgulamadı, 'nasip olsaydı olurdu' der geçerdi" diyor. Hem cezâda hem eğitimde hem de zorla yaptırmada en yaygın aracın sopa olduğu bir toplumda İslâm, insanların vicdanlarını ve duygularını eğiterek sopayı zaman içinde bıraktırma yolunu tutmuştur. Kur'an'da hafifçe dövmeye izin verilen (tavsıye veya emredilen değil) tek durum, ailenin huzur, düzen ve şerefini ihlâl eden, öğüt ve uyarılara kulak kapatan kadının durumudur, bu durumda bile Hz. Peygamber'in (s.a.v.) yönlendirmesi işin başka yollardan çözülmesidir. Özetle İslâm sopayı getirmemiş, var olanı asgarîye indirerek bıraktırmayı amaçlamıştır. Ama uygulamada hem İslâm dünyasında hem de başka toplumlarda "cezâda, eğitimde, öfkeyi teskinde, zorlamada" sopa hep kullanılmıştır; bunun vebalini dînlerde ve ahlâkta değil, nefsinin arzularını, duygularının tatminini dinin ve ahlâkın önüne alan ham insanda aramalıdır. Uygulamadan bildiğim pek çok örnek içinde, Kur'an'ın son derecede nadir ve özel bir durumda izin verdiği dövme örneğine hiç rastlamadım. Ama sudan sebeplerle, tamamı meşrû olmayan sayısız dövme olayını biliyorum ve bunu yapan erkeklerin de çoğu namazında niyazında adamlardır. Allah elbette bunları iki sebeple sorumlu tutacaktır: 1. Meşrû olmayan bir sebeple ve şekilde kadınları dövdükleri için. 2. İslâm'a ve müslümanlara söz getirdikleri için. Öte yandan kadın dövenlerin, kadına karşı şiddet kullananların çoğunun fetvâyı dinden almadıklarını, davranışlarını din kurallarına göre ayarlamadıklarını da biliyoruz. Şu hâlde kadına karşı şiddet kınanıyorsa ve bu çirkin uygulamaya son verilmek isteniyorsa bilinmelidir ki, İslâm da bunu istemektedir, bu rahmet dini dövmeden değil, sevmeden yanadır.

Meselenin İslâmî yönüne yukarıda kısaca değinmiş olduk. Bizim bu yazıda "kadının dövülmesi" meselesini konu edinmemizin asıl sebebi, hemen her gün ekranlarda gördüğüm, kadınlarımıza ve kızlarımıza karşı resmî görevlilerin kullandıkları şiddettir. Bunun en sık rastlanan örneği de "hak arayan, haksız buldukları bir uygulamaya veya karara karşı demokratik tepkilerini ortaya koyan kadınlarımıza ve kızlarımıza" uygulanan şiddettir. Deniyor ki, "Efendim izin alsınlar ondan sonra gösteri yapsınlar, izinsiz gösteri yaptıkları sürece biz engelleriz, engellerken de biraz döveriz!" Buna karşı iki çift sözümüz var: 1. Haksız kararı alan, uygulamayı yapan izini de vermiyor, verdirmiyor; o zaman gösteri ve toplanma özgürlüğü/hakkı/denetim aracı nasıl kullanılacak? 2. İzinsiz gösteri yapanların dövülebileceği hangi kitapta yazıyor.
Âlemin gözü önünde komutan, öğretmen, polis... kadın olsun erkek olsun insanı döverse koca karısını, çocuk çocuğu, sokaktaki insan da birbirini döver. İslâm'a, Kur'an'a saldırmak için -bilir bilmez- dövme olayını kullananların çevrelerinde olup biteni görecek gözlerine, işitecek kulaklarına ne oldu acaba!

Prof.Dr.Hayrettin Karaman
(islam Hukuk Profesörü)

12 yorum:

  1. Nisa 34 de Allah, "itaatsizliklerinden korktuğunuz kadınlara vurun" demiş yarenciğim.
    Kimisi dövün olarak da çevirmiş. Kimisi tokat atın der. Sonuçta hepsi aynı kapıya çıkıyor.


    linki de burada:
    http://www.kuranmeali.org/4/nisa_suresi/34.ayet/kurani_kerim_mealleri.aspx


    Sevgilerimle Bücürük ve ben öptük..

    YanıtlaSil
  2. Dövmek nedir biliyormusun canım, kendini başka türlü ifade edememe biçimi bir tür zavallılık,.

    YanıtlaSil
  3. tabiki kadın dövülmez...
    kadınlar çiçektir, narindir, nazlıdır...
    kadın fedakardır, herşeye katlanır...
    bide üstüne dayak mı yiyecek...
    kadın el üstünede tutulmalı...
    Allah ıma çok şükür beni seven, bana değer veren, ve beni herşeyden koruyan bir erkekle evliyiyim...
    öptüm kocaman sevgiler.....

    YanıtlaSil
  4. Kadın dövülmez. Kadın dövmek acizliktir. Ayıptır, günahtır...

    YanıtlaSil
  5. Sayfandaki müzük süper..ama Karaman değil :)
    Yine ne oldu der gibisin :)
    Vereceğim linkte Karaman,İslamoğlu gibi zevat hakkında çok iyi malumat var..
    Selamlar..
    http://cancenk.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  6. bu konu çok önemli Hanifeciğim bu duruma 3 şekilde bakabiliyorum
    1.evet dinimizde kadın dövmek yasaktır
    2.şu zamanda sudan sebeplerle kadını dövmek günahtır ayrıca sadistlik olarak görüyorum
    3.bazı kadınlarında bunu hak ettiğine inanıyorum ama nasıl?
    islamiyet hoş görü dini, ve diğer dinlerden tek farkıda bu değil elbette, şimdi yaşadığımız zamanda kadına her şekilde el kalkıyor sudan sebeplerle dövülen hastanelik olan ve hatta ölen kadınlar var bunlar çok üzücü olduğu kadar düşündürücü neden diyorsun karşına hep hayat şartları cümlesi çıkıyor diğer açıdan bakıldığında kadın-ev istiyorum araba istiyorum-onun evinde bu var bundan istiyorum,sen işe yaramayan kocasın gibi aşşağılayıcı ve belkide psikolojik baskı sonucu çok ileri giden kadınlarımızda yok değil, tabii aynı durumu erkeklerde yapabiliyor çok ileri gidildiğinde evet hafif bir patak gerekiyor ama bu öldürücü derecede olmamalı, gücü yetmeyen bir insanı dövmek vicdanen doğru değil dinen doğru değil,insan olarak doğru değil, bu durumda eğitim diyoruz, şart olan eğitim okul demek değil hayat eğitimi alamayan insanların evlilik eğitimi, bunu bekar biri olarak ifade etmem ne kadar doğrudur tabii bilemiyorum ama az çok görüyorsun, anlıyorsun konun dediğim gibi çok güzel, umuyorum zamanla insanlarımızın düşünceleri fiiliyat olarak değişir, yüreğine sağlık,sevgilerimle,öpüyorum :)

    YanıtlaSil
  7. Müjdeciğim, facebooktaki yorumuna verdiğim cevabı buraya aktarmak istiyorum..Yorumun için teşekkürler, sevgiler..

    Merhaba Müjde,
    Yorumunu gördüm ancak uzun süre nette kalamadığım için yorum yazamadım, özür..
    Kadın dövülmez canım, sadece kadın değil yaratılan hiçbir canlı dövülmez, dövülmemeli..Allah nisa suresi 34.ayette;” Erkekler, kadınların koruyup kollayıcılarıdırlar. Çünkü Allah, insanların kimini kiminden üstün kılmıştır. Bir de erkekler kendi mallarından harcamakta (ve ailenin geçimini sağlamakta)dırlar. İyi kadınlar, itaatkârdırlar. Allah’ın (kendilerini) koruması sayesinde onlar da “gayb”ı korurlar. (Evlilik yükümlülüklerini reddederek) başkaldırdıklarını gördüğünüz kadınlara öğüt verin, onları yataklarında yalnız bırakın. (Bunlar fayda vermez de mecbur kalırsanız) onları (hafifçe) dövün. Eğer itaat ederlerse, artık onların aleyhine başka bir yol aramayın. Şüphesiz Allah, çok yücedir, çok büyüktür” denilmektedir.
    Allah, kafanıza estiğinde,moraliniz bozulduğunda, canınız istediğinde, paranız bittiğinde,işsiz kaldığınızda, eşsiz kaldığınızda, kumarda kaybettiğinizde,kafayı çektiğinizde, acizliğinizi gizlemeye çalıştığınızda, psikolojiniz bozulduğunda..daha anlamsız bir çok nedenden dolayı patlatın gözüne gözünü morartın, rencide edin, aşağılayın tehdit edin, çekin bıçağı neresi denk gelise bıçaklayın, sigaranızı üzerinde söndürün. Çekin silahı gözünü kırpmadan vurun, onu stres topu gibi kullanın mı diyor? Sence şiddet uygulayanlar bu ayet gereği mi, dinin gereği olarak mı yapıyorlar ?
    Kadınlarınıza iyi davranın, onlar size Allah'ın emanetidir, kadınlarını dövenler hayırlı kimseler değildir diye öğüt veren bir anlayıştan böyle bir şiddeti vahşeti nasıl beklersin?.Değerli olan şeyler emanet edilir.
    Eğer ki, hayatını Allah’ın emir ve yasaklarına uygun şekilde yaşayan bir kimse değil ki dövmek,kırıcı bir söz söylemekten, incinmesinden korkar,yüreği titrer..Şiddet, kadına şiddet sadece müslüman ülkeler de mi var..Allah'a inanmayanlar kimin emri, isteği üzerine yapıyor düşünmek lazım..
    özetle şiddet uygulayanların sebebi dinden değil kendi içinde sorunlu,psikolojik olarak rahatsız kendine güveni olmayan , toplumsal, ekonomik, sosyal psikolojik,anlamda kendini ifade etmede güçlük yaşayan ve tedavi edilmesi zorunlui dengesiz kişilerin davranışlarında aramak gerekli diyorum ..Cevap biraz uzun oldu.umarım sıkmamışımdır seni..:)
    “…Kur'an'da hafifçe dövmeye izin verilen (tavsıye veya emredilen değil) tek durum, ailenin huzur, düzen ve şerefini ihlâl eden, öğüt ve uyarılara kulak kapatan kadının durumudur, bu durumda bile Hz. Peygamber'in (s.a.v.) yönlendirmesi işin başka yollardan çözülmesidirÖzetle İslâm sopayı getirmemiş, var olanı asgarîye indirerek bıraktırmayı amaçlamıştır.”tırnak içinde ki ifade H.Karaman'a ait..

    YanıtlaSil
  8. Kesinlikle katılıyorum siyahkuğum, kendine güvensizliğin, acizliğin bir sonucu kısaca psikolojik bir hastalık..Yorum için teşekkürler.sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Gurme şirinem ne mutlu sana..Rabbim çokk uzun yıllar mutlu mesut yaşatsın.Söylediklerine tamamen katılıyorum. Kadın çiçektir, kadın zariftir, narindir, Allah'ın emanetidir. Ona çok iyi bakılmalıdır. Canım teşekkür ediyorum güzel yorumun için, sevgiler, mutluluklar..

    YanıtlaSil
  10. Aynen Hüseyin Hocam..Keşke bu eyleme kalkışan insanların da bu şekilde düşünmeleri sağlanmış olsa..Teşekkürler yorum için selam ve saygılar..

    YanıtlaSil
  11. Murat Bey, uyarınıza teşekkür ediyorum.verdiğiniz linke de baktım. Ancak şunu belirtmek isterim ki, ben ilahiyatçı değilim, ilahiyat okumadım. Bu bağlamda Hocaların din hakkında ki tartışmaları veya seviyelerini belirleyecek bilgiye sahip değilim.daha öncede belirttiğim gibi kişilerin bilgileri hayatları kendilerini ilgilendirir. Ben benim soruma verecek cevaba bakarım. Soruyorum size şu paylaştığım yazı da Kuran ve sünnete aykırı herhangi bir ifade buluyormusunuz? ben göremiyorum. Dolayısyle o hacaların eleştirisi yada taktiri bana değil yetkili ilgili organlara aittir. ben tekrar teşekkür ediyorum, saygılar..

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Gülçinciğim, bak sen olaya farklı bir boyt kazandırdın.Gerek kadın gerek erkeğin temelde eğitimsizliği ön plana çıkıyor..Söylediklerinde haklısın ama yine de çözüm şiddet olmamalı.Evliliğin olmazsa olmazı bazı değerler var. Maalesef o değerlerden uzağız. Sevgi, hoşgörü, fedakarlık,özveri, sabır, sorumluluk, iteat gibi..Bu değerlerin gereğini yapmak insana zor geliyor..
    Canım teşekkür ediyorum samimi ve içten yorumun için.. sevgiler.

    YanıtlaSil

YENİ KİTABIM YOLCULUK ÇIKTI!

Uzun bir aradan sonra merhaba diyerek yeni döneme başlamak istiyorum. Bir süredir bloğumdan ve   değerli blog arkadaşlarımdan uzak kaldım. S...