30 Haziran 2012 Cumartesi

Kendini Sevmekle Başlar Bir İnsanı Sevmek



"Kendini sevmekle başlar; bir insanı sevebilmek" 
Bir insanın kendini sevebilmesi için öncelikle kendini çok iyi analiz etmesi, tanıması ve sevginin oluşmasını engelleyici unsurlar olan,bencillik, çıkarcılık,samimiyetsizlik, kibir gibi engellerden kurtulması gerekmektedir. Kendini nefsini terbiye eden, sevginin önündeki engelleri kaldırmayı başaran insan kendini seven insandır.Kendini seven, kendiyle barışık, dost olan insan, diğer insanları da sever onlara şefkat ve merhametle yaklaşır..

Acaba hangimiz kendimizi sevmeyi ve dost olmayı başarabildik, hangimizin hayatında halâ çocukluk ve okul yıllarından kalma dostlukları var.
Hangimiz, bir sokak çocuğunun veya bir yetimin başını okşuyor, onları sevindirebiliyoruz.
Hangimiz, hiç tanımadığımız bir insanın acısına ortak olup, acısını paylaşıp kendi acımız bilip gözyaşı dökebiliyoruz.
Hangimiz, sımsıkı sarılabileceği, başını omzuna koyabileceği, bütün sıkıntılarını anlatabileceği dostlara sahip..
Hangimiz, sevdiğimiz birinin doğum gününü kendi doğum günümüz gibi unutmuyoruz. Hangimiz, gerçek bir dost, bir sırdaş ve bir sevgili diye anıldık. Kaç kişi size sevdiğim, yüreğim, dostum, kardeşim iyi ki varsın ve hep yanımda ol diyebildi. Ve kaç kişi sizi ailesinden bir parça gibi görüp anne, baba, abla, abi, kardeş diyebildi. Bugüne kadar yüreğinizin kapısını kaç kişi çaldı ve siz yüreğinizi ona açtınız.
Hanginiz dost ve düşmanı birbirinden ayırıp dostunuzu düşmanınıza satmadınız. Hanginiz bir çiçeği dalında sevdiniz. Hanginiz yaralı bir hayvana şevkatle yaklaştınız. Hanginiz her gece ettiğiniz duâ da kendiniz için istediklerinizi sevdikleriniz için, yüzünü bile görmediğiniz insanların mutluluğu için dilediniz.
Hanginiz yüzünü bile görmediğiniz birine dostum dediğiniz için, onun sıkıntısından üzüntü duyup gözyaşı döktünüz.

Hanginiz bir hayali gerçekleştiğinde mutlu olduğunuz zaman, bende bir insanın hayalinin gerçekleşmesi için bir umut, bir ışık olacağım, diyebildiniz.
Hanginizin yıllar sonra bile anlatırken gülümsediği hatta gözyaşı dökebildiği anıları var.
Hanginiz size yapılan bir hatayı görmemezlikten gelip, bende yanlış yapabilirim, bende yanılabilirim diyerek o insanı affedebildiniz?
Aslında düşündüğümüzde bütün bunları yapmak bizi çok fazla yormayacaktır.Sadece biraz zaman,biraz yürek,sevgi, emek ve istek, hepsi bu..
Hayatta her şeyin bir bedeli var. Ama insanları sevmenin bedeli ise, yine sevgidir.
Hepimiz bu hayat yolunda bir şekilde giden yolcularız. Beraber yolculuğa çıktığımız ve hayatı paylaştığımız sevdiklerimizi gelip geçici değerler için ihmal etmeyelim.

Unutmayalım ki hayatımız da olan her insan yüreğimizin bir sahibi.
Hem kendimizi hem de sevdiklerimizi mutlu edelim.
Hayatta ki her şey ertelenebilir ama sevdiklerimiz ertelemeye gelmez.
Bizden beklenen sıcacık bir sevgiyi, bir tebessümü, bir merhabayı onlara çok görmeyelim. 

Çünkü; yaşamak için hayat çok kısa..
Hanife Mert

2 yorum:

  1. Günaydın canımm güzel bir pazar dilerim,pazar sabahı kalktığım saate bak:))
    Canım bazı insanlar kendini sevmekle narsistliği karıştırır oldu, kendine değer vermeyle de bencilliği.

    bunları karıştırınca yaptıklarını doğru sanan insanlarla doldu düntamız, doğal olarak doğru yaptığını sanan insan kendini haklı görüyor...
    aklıma şu soru geliyor
    kişi acaba başkasını severken kendini sever gibi mi seviyor?
    yada kendine davranılmasını istendiği şekilde mi davranıyor ?

    kendini haklı çıkarmak adına başkalarını yaralarken aslında haksız olduğunun farkına varıyormu ?
    yoksa ucundan köşesinden illa kendine haklı bir yön buluyormu?

    birde şu var karşı taraf ne kadar iyi olursa olsun içinde art niyet barındıran insan değişmiyor

    imansız paslı gönül sinede yüktür.

    sevgilerimle öptüm canım.

    YanıtlaSil
  2. Senin de günün aydın, gönlün sıcacık sevgi yumağı olsun siyahkuğum.Hafta içi erken kalkmaya alıştığın için olacak..Maalesef kendimizi sevmeyi başaramadığımız için başkalarını da sevemiyoruz.Sevginin önünde ki çıkarcılık, bencillik, samimiyetsizlik, hırs.. gibi engellerden sevgimizi kurtaramadığımız için söylediklerin oluyor. Dışlama, ben bilirim en doğrusunu, saygısızlık sevgisizlik oluşuyor.Eğer kendini sevebilseydi kendisine yapılamsını istemediği bir davranışı başkalarına da yapamayacaktı.
    çok güzel bir söz;"İmansız paslı gönül sinede yüktür."Siyahkuğum sanada sevdiklerinle birlikte gönlünce bir pazar geçirmeni diliyorum. sevgilerimi yolluyorum canım. Sevgiyle kal..

    YanıtlaSil

YENİ KİTABIM YOLCULUK ÇIKTI!

Uzun bir aradan sonra merhaba diyerek yeni döneme başlamak istiyorum. Bir süredir bloğumdan ve   değerli blog arkadaşlarımdan uzak kaldım. S...