5 Ocak 2021 Salı

"ŞİDDET VE KADIN


“Sevginin bittiği yerde başlar şiddet.” Şiddet; güç ve baskı uygulayarak kimilerine göre stres atmak, kimilerine göre varlığını ispat etmek, kimine göre de öz güveni olmayanların baş vurduğu psikolojik bir durum. Sevginin olmadığı yerde çıkar ortaya. Hal böyle iken sevginin olmadığı yerde güzellik ve iyilikten bahsedilemez. Oysa sevgi öyle dolu bir şey ki hiç eksilmez. Verdikçe çoğalır. “ Seni seviyorum” cümlesi ne kadar güzel, öyle değil mi? Sevgi sözcüğünü duymak insanın içini ısıtıyor ne kadar mutlu ediyorsa, tersini duymak da o kadar gerer ve mutsuz eder. 

Ülkemizde kadınlar şiddet görüyor ve öldürülüyor. Kimi sokak ortasında, kimi çocuklarının gözleri önünde kurşunlar boşaltıyor bedenine. Kimi bıçaklanıyor, kimi yakılıyor, kimi de ıssız bir köşede işkence edilerek öldürülüyor. Baba, kardeş, eş, evlat, sevgili, eski eş, hatta eski sevgili... Kimi töreyi gerekçe gösteriyor, kimi kıskançlığı, kimi parasızlığı, kimi stresi, kimi de namusu... Kimi ayrılmak istemiyor, kimi boşanmak. Kadın cinayetlerinin ardı arkası kesilmiyor. Kadına reva görülen şiddet, vahşet, zulüm ve ölümler tavan yapmış durumda. 

 Malum bu konular çok fazla yazılıyor, konuşuluyor ancak bir sonuca bağlanmıyor. Her zamanki gibi ateş düştüğü yerde kalıyor ve sadece orayı yakıyor. Vahşeti, şiddeti, zulmü işleyenlere hak ettikleri cezalar verilmiyor. Cezaların caydırıcı özelliğinin olmayışı, hakimlerimizin de insiyatif kullanarak; suçu işleyenleri takım elbise giymesi, efendi  görünmesini kıstas alarak ceza indirimine gitmesi gibi nedenler kanımca şiddet meraklısı pek çok hasta ruhlu insanları harekete geçirmede etkendir. 

  Sebep ister psikolojik, ister sosyolojik, ister ekonomik, isterse toplumsal olsun. Toplumumuzun bu kanayan yarası ciddiyetle ele alınmalı ve çözüme kavuşturulmalı. Bu vesileyle kadınlara uygulanan şiddetin ve kadın ölümlerinin son bulduğu, kadın hak ve özgürlüklerinin tüm kadınlara tanındığı, kadına; anaya, eşe hak ettiği sevginin, saygınlığın, değerinin kazandırılması en öncelikli dileğim...


Muhabbetle,

Hanife Mert


8 yorum:

  1. Bence kadınlarımızı aşırı çok sevmeliyiz, canım kadınımız demeliyiz. Öf yeter artık dedirtecek kadar ilgi gösterip bunaltmalıyız. Şahsen böyle yapıyorum. Yani deniyorum diyelim.

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar.
    Şiddet ile ilgili yazınızı okudum. Yazınızda zaten şiddeti ve şiddete neden başvurulduğunu yeterince açıklamışsınız. Sevgisiz ve şefkatsiz yetiştirilen çocuklarımız, geleceğin potansiyel şiddet unsurlarıdır. Bizi karnında taşıyan annelerimize duyduğumuz saygının tüm kadınlara yansıyabilmesi için de sevgi, olmazsa olmazımızdır. Her şeyin başı sevgidir. Sevgi yoksa, insan da yoktur.
    Kaleminize, emeğinize ve yüreğiniz<e sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  3. Medya Haberleri o kadar da değil tabi ki, onu önemseyelim, saygı duyalım ardından sevgi gelir. Sözle seni çok seviyorum deyip sarıp sarmalamak değil.S Sevgi sözde değil, özde olmalı. Yorum için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Recep Bey, "çocuk ailenin yansımasıdır." Çocuk nasıl bir ortamda yaşamını ailesinde gördüğünü uygular. O nedenle çocuklarımızı sevgiden yoksun bırakmadan yetiştirmeli, bunu yaparken de ona sorumluluğu öğretilmeli. Kadının ananın eşin önemi anlatılmalı... Sevgiden yoksun çocuklar şiddete eğilimli olarak gözüne hiç bir şey görünmeden şiddet uyguluyor... Recep Bey yorumunuz için teşekkür ederim, selam ve saygılar.

    YanıtlaSil
  5. Şiddet! Her türlüsü zarar gerek fiziki gerek psikolojik! O kadar derin bir konu ki... çok da güzel yazmışsınız emeğinize sağlık!

    YanıtlaSil
  6. Mavinindenizi sayfama hoş geldiniz. Haklısınız şiddettin her türü zararlı insan için. Ama maalesef özellikle kadına yapılan şiddetin önüne geçilemiyor. Gerek yasalarımızdaki boşluk, gerek hakimlerimizin karar verirken insiyatif kullanarak ceza indirimine gitmeleri sebebiyle önü alınamıyor diye düşünüyorum. Yazımı beğenmenize çok teşekkür ederim. Zaman zaman fırsat buldukça bu konudaki yazılarımı paylaşıyorum. Hatta iki tane de roman yazdım... Bir şey olacağından değil, çorbada tuzum olsun misali... Sevgilerimle, sağlıklı günler dilerim.

    YanıtlaSil
  7. Emeğinize yüreğinize kaleminize sağlık şiddeti çok güzel açıklamışsınız anneler ve babalar çocuklarına küçük yaşta şiddetin kötü birşey olduğunu anlatmalı özellikle de kadınlara karşı tekrardan yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Efebakan Sizin de okuyan gözlerinize sağlık. Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

YENİ KİTABIM YOLCULUK ÇIKTI!

Uzun bir aradan sonra merhaba diyerek yeni döneme başlamak istiyorum. Bir süredir bloğumdan ve   değerli blog arkadaşlarımdan uzak kaldım. S...