8 Ocak 2014 Çarşamba

Sevginin Gücü!


Yüreğinde sevgi olanın gözünden gülümseme eksik olmazmış. Çünkü gözler yürekler arasında sevgi akışını sağlayan bir köprü, yüreğin dünyaya açılan pencereleri dir.
İnsan sevgisiz yaşayamaz. Çünkü onun özü de sözü de sevgidir. İnsanı hayata bağlayan, hayatına anlam katan onun mayasıdır sevgi. Günü birlik koşuşturmalar,hayatın zorlu mücadelesi onu özünden uzaklaştırsa da, o yüreğinde sevginin eksikliğini hisseder her daim. 
  Ruhun gıdası, insanın mayasıdır sevgi. Yürekler arasında yaşanan coşku selidir. Bilek işi değil, yürek işidir sevgi.
Ticari bir alış veriş değil,pazarlıksız olmalıdır sevgi.
“ Ben seni severim ama………”
Benim gibi düşünürsen benim sevdiklerimi seversen benim dediklerimi yaparsan! pazarlığı yapılmayan dır sevgi.
Yaradan’ın yarattığı yaradılışa aykırı yaşamayan tüm insanları “amasız” sevebilmektir gerçek sevgi. Dostu sevgiliyi kendi kalıplarımıza sokmaya çalışmak yerine onu her hali ile kabullenmektir sevgi.
 “sen bu çerçeveye uymuyorsun o halde ya benim istediğim gibi ol yada ben seni sevmem” bencilliğini yenebilmektir sevgi.
En ufak bir kusurunda hatasında kendini dev aynasında görüp seyredip,onların kusurlarıyla da güzel olduğunu fark etmemekte ısrarcı olmamanın adıdır sevgi.
Sevgi şarta bağlanmamalı. Şartsız sevgilere aşk denir.Öyle yüce bir duygu ki; Mevlana’yı cezbeden asıl güneşin Şems kılığına bürünmüş sevgi olduğunu, Yunus Emre’yi hak ateşiyle coşturup diyar diyar gezdirenin sevgi olduğunu, Şirinine kavuşmak için Ferhat’a dağları deldiren gücün sevgi olduğunu, Leyla’sını ararken çöllere düşen Mecnuna Mevlasını bulduran  şeyin sevginin gücü olduğu unutulmamalı. 
Dünya üzerinde yaşanan pek çok kötülüğün temelinin sevgisizlikten kaynaklandığı uzmanlar tarafından kabul edilmektedir. Sevgisizlikten kaynaklanan olayların önüne geçebilmek için, artık insanlara sevgiyi öğretmek bir ihtiyaç haline gelmiştir. 
Tıpkı Erich Fromm’un "Sevme sanatı" isimli kitabında ifade ettiği gibi, "doktorluğu,mühendisliği,öğretmenliği, marangozluğu öğrendiğimiz bunlara emek ve zaman verdiğimiz gibi sevme sanatını da öğrenebilmemiz gerekiyor. 
Sevgi onu yaşayan için bitip tükenmek bilmeyen bir hazinedir. Onun yokluğu insana acı verir, hayatı anlamsızlaştırır.
İnsanlık ile birlikte var olmuştur. Dün vardı, bu gün de var, yarın da var olacak ve hayatın her noktasında en güzel şekilde yerini alacaktır. Çünkü insan yüreğinde ki sevgiyi büyüterek sahibine yaklaşır.

Sevelim ki sevile bilelim. Sevile bilelim ki kendimize,insanlara,yaşama güvene bilelim.

“Sevgi yoksa güven, güven yoksa mutlu yaşam yoktur”.

Sevgiyle kalın.
Hanife MERT

19 yorum:

  1. Merhabalar.

    "Sevginin Gücü" konulu makalenizi büyük bir keyifle zevk alarak okudum. Sevgiyi ve onun gücünü ne güzel anlatmışsınız. Kaleminize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.

    Sevgi aslında insan doğasının kumaşına Yüce Yaratıcı tarafından işlenmiş en güzel, en muhteşem bir motiftir. Sevgi, ruh gibi bir varlığın özüne konulmuş, eşyanın tabiatına üflenmiş en yüksek değerdir.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Recep Bey, çok teşekkür ediyorum okuyan gözünüz yüreğiniz dert görmesin. Siz de ne güzel bir anlam yüklemişsiniz sevgiye...
    Selam ve saygılar sunuyor,
    sağlık ve esenlikle diliyorum.

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten de sevgi emek gerektiriyor. Öyle güzel yazıyorsun ki yüreğine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkür ediyorum nilaycığım. Okuyan gözlerine yüreğine sağlık.
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. güzel bir yazı güzel bir konu:) sevgi harika bir duygu ama gerçekten sevebilene. Olduğu gibi, amalar dizmeden, değiştirmeye kalkmadan...

    YanıtlaSil
  6. Çok teşekkür ediyorum sevgili bir hayal kur.okuyan yorumlayan yüreğinize gözlerinize sağlık. Evet sevgi harika bir duygu. Çünkü o insanın mayası, hayatına anlam katan duygu. Sevgi içinde çok şeyi barındırır. İçinde merhameti, şefkati, sadakati, güveni, emeği ve daha pek şeyi barındırır. Değerli yorumunuz için tekrar teşekkürler,
    sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  7. amaaa çok "sevdim" ki bu güsgüzel yazını. bi doğrudürüst sevebilsek di mi yaa.
    :)

    YanıtlaSil
  8. Sevmek ve sevilmek en temel ihtiyacımız ama sevmek sevilmekten daha önemli bence, çünkü bir kalp taşıdığımızı gösteriyor.
    Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  9. Evet sevgili deep. Bu kadar güzel bir duygu nedense hep erteleniyor, önemsenmiyor. Beğenmene sevindim.Okuyan gözlerine yüreğine sağlık.
    Sağlık ve mutluluklar diliyorum

    YanıtlaSil
  10. Bende sizinle aynı fikirdeyim sevilmek daha önemli...
    "Fuzuliye Sormuşlar : Sevmek Mi Daha Güzeldir, Sevilmek Mi ? -Sevmek Demiş...Çünkü, Sevildiğinden Hiçbir Zaman Emin Olamazsın !
    Teşekkür ediyorum Asya Hanım.
    Sevgimi gönderdim size...

    YanıtlaSil
  11. Sevgi temalı yazınız olması gerekeni, insana yakışanı, adalet duygusuna saygısı olanı, insana saygısı olanı; olması gerekeni anlatıyor. Lakin birde "sevgi" sözcüğünü işine geldiği gibi yorumlayanları unutmamak lazım.
    İşine geldiği zaman "adalet" de var diyenleri unutmamak lazım.
    Adalet olmayan yerde "sevgi" aramak beyhudedir.
    Fakir fukaranın, Garip Gurebanın rızkını kendi çıkarı için kullananları unutmamak lazım. İşlerine geldiği zaman insanı hatırlayanları unutmamak lazım.
    İçinde "Allah" korkusu olanların insana ve canlıya dair duyduğu sevgi önemlidir.
    Lakin insana dair sevgiyi kendi çıkarına yontanların insana duyduğu sevgi boştur.
    Sevgi de eşitlik vardır.
    Kardeşlik vardı.
    Adalet ve erdem duygusu vardır.
    Çıkarcılık yoktur.
    Rant kavgası yoktur.
    Fakirin ekmeğini elinden almak yoktur.
    İnsana saygı vardır.
    Yalan, dolan, üçkağıtçılık yoktur.
    Hakkaniyet vardır.

    YanıtlaSil
  12. Bu saydıklarınız erdemleri içinde barındırmayan sevgi zaten sevgi değildir. Kuru bir sevgi hiç bir anlam ifade etmez. İçinde saygı, hoşgörü, eşitlik adalet, şefkat merhamet ve saydığınız erdemleri de barındırmalı. Benim anlatmaya çalıştığım sevgi bu sevgi... Vicdanında beslenmiş, nakış nakış adaletle, dürüstlükle, doğrulukla işlenmiş sevgi.
    Yorum ve katkınız için teşekkür ediyorum Hüseyin Hocam. Sağ olun.
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
  13. Merhaba."Sevginin Gücü" yazınızı okudum.Bence yüreğinde sevgi olmayan hayata da pozitif bakamaz.Herhangi bir şeye sevgi besleyen insanda vicdanda vardır,vicdan olan insandan başkasına zarar gelmez.Yazılarınızda kolay gelsin, sağlıkla kalın saygılar...

    YanıtlaSil
  14. Merhaba yazar oyunu.
    Bloğuma misafirliğiniz ve değerli yorumunuz için teşekkür ediyorum.
    Okuyan yorumlayan gözlerinize yüreğinize sağlık.
    Saygılar.

    YanıtlaSil
  15. "ruhun gıdası, insanın mayasıdır sevgi"

    "sevgi yoksa güven, güven yoksa mutlu yaşam da yoktur"..

    sadece bu cümleler değil yazının tümüne aynen katılıyorum canım, eline koluna sağlık, çok güzel tespitler...tam da sevgisiz, kindar bir komşumu aklıma getirdi yazın...kindarlık ve kötülükten başka şeye çalışmıyor kafası, sırf bana olan düşmanlığından bahçedeki kedilerin so kabını dökmüş..kedilerim susuz kalıyorlar, bir, iki hastayım bahçeye inemiyorum..başka yere su kabı koyamıyorum plastik toplayıcılar anında en fazla 1 saat içinde alıp götürüyorlar..bahçede kala kala bir tane kedim kalmıştı..yani iki kedi bile değil...Allah'a havale ettim Allah bildiği gibi yapsın...

    canım Bücürük'le kocaman öpüyoruz seni
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  16. Canım sevgi yoksa insanda vicdan merhamet, şefkatte yoktur. Eğer bahsettiğin komşunda bir nebze sevgi olsaydı yüreği sızlardı bu soğuk kış gününde o kedilerin suyunu dökemezdi.
    Müjdeciğim sen ne güzelsin, yüreğin ne güzel şefkat merhamet dolu. Allah her şeyi senin gönlüne göre versin. En iyisini yapmışsın. Laftan nasihatten anlamayan dedim dedik, ben bildiğimi okurum diyen cahil insanla uğraşılmaz. Allaha havele etmişsin iyi etmişsin.
    Canım ne güzel oldu döndün. Özlemiştik seni. Tekrar hoş geldin. Allah sana acil şifa versin tamamen iyileşirsin inşaallah. Öpüyorum bücürüğü de seni de sevimle..
    Bu arada güzel bir pazar geçirmeni diliyorum.

    YanıtlaSil
  17. Selamlar Hanife ablacım,
    Sevgi ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi,
    Sevmek ve sevilmek ihtiyactır bencede,
    Sevgi karşılıksız olmalı demişsiniz ama bazende bekliyoruz karşılığını,
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  18. Merhaba Hanifem :))
    Bu güzel yazıyı ikinci okuyuşum satırları anlam yüklü kalemine sevgi dolu yüreğine sağlık...
    Ben Yunus Emreyle büyüdüm genç kızlığım Mevlanı yı anlamayla geçti belki ondan sevi temelim Hak Aşkı hep yüreğimde...
    Yazını okurken her satırda kendi düşüncelerimi okudum...
    Sevgi menfaatsiz olunca lezzetlidir hani bazıları birinin kendisini sevmesi için en küçük misal fenerbahçelidir yaranmak için galatasaraylıyım der işte bu temelinde sevi az olan zayıf insanlardır...
    Dizleri seyredince aşk ilan etmek için alınan hediyeler hele şu 14 şubat günü yada evlilik yıl dönümünde alınan tek taş yüzükler ne yani hediye yüzük olmazsa o gün kutlanmazmı. Nerede iki gönül bir olunca seyran olan samanlıklar ??
    Hanifem yüreklerimizde sevgi hep var olsun bide hiç sen tek başına çay içmekten mutlu olan gördün mü?
    bir dost gördükmü yada ev halkı evde toplandımı hemen bir muzip gülümsemeyle çay yapakmı denir yanın da katık olmasa bile o çay bal gibi şerbet gibi içilir belki sohbet dertlerimizdir belki birileri canımızı yakmıştır bekli de mutluluk muhabbetidir ama evde sevgi hakimdir...
    Bir de hep bildiğim Rabbim kulları birbiriyle iyi geçinince Rahmet ve Merhametle bakarmış o kullarına...
    Kocaman yürekten sevgilerimle....

    YanıtlaSil
  19. Banucuğum yorumuna ne kadar çok mutlu oldum anlatamam. Ne kadar samimi içten ve doğal olması gerektiği gibi. Bu tarz anlattığın tarz sevgileri günümüzde görmek pek mümkün değil. İnsan her şeyde olduğu gibi sevgiyi de maddiyata karşılığa bağladı. Sanki ticari alış veriş gibi... Sevgi yüreklere ekilir orada yeşertilir. Şartı, pazarlığı olmaz.
    Banucuğum çok teşekkür ediyorum yazımı tamamlayan yorum ve katkın için. Öpüyorum seni sevgilerimle annene de selam ve sevgimi gönderiyor ellerinden öpüyorum.
    Sevgi ve sağlıcakla kal canım...

    YanıtlaSil

YENİ KİTABIM YOLCULUK ÇIKTI!

Uzun bir aradan sonra merhaba diyerek yeni döneme başlamak istiyorum. Bir süredir bloğumdan ve   değerli blog arkadaşlarımdan uzak kaldım. S...