7 Kasım 2013 Perşembe

Devlet Nişanından "T.C" İbaresi ve "Atatürk" Silueti Kaldırıldı!!


Her güne yeni bir sürpriz kararla başlıyor, yada sürprizle günü bitiriyoruz. Daha ne olduğunu anlamadan "Neden" "Niçin" sorularının yanıtını bulamadan, bir başka olayla bir önceki karar sanki ört bas ediliyor yada yeni gündem oluşturularak toplumun dikkatini farklı yöne çekmek mi isteniyor acaba diye kendime soruyorum.
Öğrenci evleri ile ilgili tartışma sonuca bağlanmamışken hemen ardından, Devlet nişanlarından T.C ibaresi ve Atatürk siluetinin kaldırıldığı haberini öğrendik. Her şey öyle hızlı gelişiyor ki. Bir vatandaş olarak sorgulamak gerekçesini öğrenmek mümkün değil...Hoş öğrendiğimizde ne oluyor ki?...

Devlet nişanından "T.C." ve "Atatürk" kaldırıldı
Türkiye'nin nişanlarında artık T.C. kısaltması ve Atatürk silüeti yer almayacak. Madalya ve nişan yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, devlet nişanları üzerindeki Atatürksilüeti, Cumhuriyet nişanlarındaki T.C. kısaltması kaldırıldı. Liyakat nişanları da yenilendi.Yeni devlet ve Cumhuriyet nişanları ilk kez Norveç Kralı'nın ziyareti sırasında görüntülendi.
Bakanlar Kurulu'nun yaptığı değişiklik ve Cumhurbaşkanı'nın onayıyla Resmi Gazetede yayınlanan resmi nişanlarda değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliğe göre nişanların tasarımı değişti...
Türkiye ile ilişkilerin gelişmesini sağlayan yabancı ülkelerin vatandaşlarına verilen devlet nişanının eski halinde, ön yüzde ortada Atatürk silüeti, arka yüzünde ise T.C. Devlet nişanı yazısı vardı. Nişanın yeni görünümünde boyutu büyüdü, Atatürk silüeti ve T.C. Kısaltmaları çıkarıldı, ay yıldız motifine ağırlık verildi. 
Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayan yabancı devlet adamlarına verilen Cumhuriyet nişanının eski halinde, nişan üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kısaltması olan T.C. harfleri yer alıyordu. Yeni nişanda Türkiye Cumhuriyeti'ni ay yıldız sembolize etti, T.C. Harfleri kaldırıldı. Nişanın arka yüzünden de "T.C. Cumhuriyet Nişanı" yazısı kaldırıldı.
Liyakat Nişanı ise Türkiye'nin bilim ya da sanat alanlarında yurt dışında tanıtımına katkı sunan yabancı ülke vatandaşlarına veriliyor. Bu nişarın eski halinde kalem ve kılıçla figürleri kullanılıyor, nişanın üstünde ay yıldız bulunuyordu. Yeni tasarımda ise ay-yıldız ve tarihteki 16 Türk devletini temsilen 16 yapraklı bir çiçek yer alıyor. 
www.cnnturk.com

Daha önce de Sağlık Bakanlığı, Valilik ve Ziraat Bankası gibi kurumlardan "T.C." ibaresinin kaldırılması tepkilere neden olmuştu.Gelen tepkiler üzerine yetkililer 'tabelaya sığdıramadık' gibi gülünç açıklamalar yapmıştı.
Son olarak, akşam haberlerinde izledim; Diyarbakır'ın yeni mahalle ilçesinde "NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE" yazan tabela valilik kararı ile yıkılmış. Gerekçe tabela çok eskimiş kötü görünüyormuş...
Milli değerlerimize yapılan bu üzücü, incitici durum karşısında  suskunluğumuzu muhafaza ediyoruz. Gelişen olayları tepkisiz izliyoruz. Acaba farkında değil miyiz? bu gelişmeler bizi aydınlık yarınlara taşımak yerine karanlığa mahkum edecek bir durumla  karşı karşıya bırakıyor. Bu ise yüzyıllardır bir arada yaşayan toplum olarak bizleri ayrıştırmış, ötekileştirmiş ve farklılaştırmıştır. İnsanları bir arada tutan toplum denen olgunun temeli içten çökmeye başlamıştır. 
"Sahipsiz vatanın batması haktır,
Sen sahip çıkarsan bu vatan batmayacaktır."(Mehmet Akif Ersoy)
Muhabbetle.
Hanife Mert

10 yorum:

  1. çok garip sahiden olan biten her şey. neler olduğunu anlayamıyorum.

    YanıtlaSil
  2. Öğrenci evleri ile ilgili haberi gördüğüm ilk andan itibaren "yok yine bişeyler oldu yada olacak bu haber sadece paravan" demiştim anneme..ve şimdi senden öğreniyorum..
    sence çözümü ne olmalı Yaren'im..düşünüyorum yorum karşımda beklemede..soyadımda TÜRK ibaresi var acaba onu da kaldırırlar mı? benim TÜRK olduğum senin TÜRK olduğun ibaresi kaldırılır mı? yürekten çıkarmı, bayrak değişirmi? şuan çok üzgünüm..

    YanıtlaSil
  3. Valla sevgili deepçiğim anlamaya dinlemeye fırsat olmuyor ki...
    Akşam karar alınıyor sabah uygulanıyor...
    Teşekkürler canım, sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  4. Neden olmasın Gülçinciğim, yavaştan yavaştan başladı. Halk sessiz izlemede, tepki yok. Yüz bulan astarını da ister misali, tavizi görenler alabildiğince fırsatı değerlendiriyor. Yürekte olması yetiyor mu, sence? o biraz züürt tesellisi gibi geliyor bana canım.
    Ben de çok üzgünüm. Birlik olmaktan birlikte mücadele etmekten başka bir şey düşünemiyorum. Ama biz koptuk, dağıldık, ayrıştık, o yüzden başımıza gelenleri yaşıyoruz... Allah sonumuzu hayra çıkarsın canım, dilerim korktuklarımız başımıza gelmez. Diğer taraftan umudumu kaybetmek istemiyorum. Sanki diyorum Kurtuluş Savaşı yıllarında durum şu andan daha mı iyiydi? değildi elbet o zaman bizde onlar gibi mücadelemizi yaparız diye umudumu güçlü tutmaya çalışıyorum.
    Canım duygularını paylaştığın için teşekkür ediyorum.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Hanifecim...
    Bu haberi hiç bir haber kanalında görmedim bunlar neden yayınlanmıyor sormak lazım? lazım da kime?
    evet gündem karışık bence bunlar yerine çökmüş durumda olan kanunlara bakılsa dimi yani bu kanunda maksat ney açıkla ney bilmek LAZIM.... şu garipoğlu cinayeti anneye verilen sevgi dolu ceza 4 saat memurluk cezası :)) kişi aç şeytana uymuş marketten hırsızlık yapsın ben marekette çalıştım !! dayak var polis gelene kadar aşağılanma sonra sabıka kaydı çalınan meyvalı yoğurt !!! günü geçen satılmayan yoğurtlar zaten iadeye konuyor onuda patlamış olarak koy be insan oğlu... her gün tv de haberlerde mağdur vatandaş kanun eksikliğinden biçare vatandaş. Hakkını arayacaksan Müge Anlıya git devri çare medyada:))
    Hanifem çok yazdım ama bende bu işleri kınıyorum TC nasıl kalkar Atamızın süliti nasıl kalkar....
    eee bu işlerle uğraşılırsa yukarda yazdığım kanayan yaralar müzminleşip oluk oluk akar...
    Rabbim sonumuzu hayır eylesin...
    Sevgilerimle can...

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar.

    Tepeden tırnağa ne varsa yontuyorlar, birilerinin bir yerlerini mi acıtıyor acaba?

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  7. Ne güzel ifade etmişsin Banucuğum gönlüne sağlık. Maalesef hep bir kargaşa içindeyiz. Ne olur bu işin sonu nereye varır bilmiyorum. Bildiğim tek şey birlik olmak birlikte hareket edilmesi diyorum. Canım teşekkürler,
    sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Recep Bey,
    Bu yontma nereye kadar sürecek... Bu millet sustukça, tepkisiz kaldıkça daha çok yontacaklar.
    Teşekkür ediyorum Recep Bey,
    selam ve saygılar.

    YanıtlaSil
  9. Hanifecim cok kizginim ve cok uzgun:( ..nereye kadar gidecek bilmiyorum..

    YanıtlaSil
  10. Aynen Emelciğim, ben de çok kızıyorum, üzülüyorum. Ben de bilmiyorum nereye kadar gidecek.
    :((

    YanıtlaSil

YENİ KİTABIM YOLCULUK ÇIKTI!

Uzun bir aradan sonra merhaba diyerek yeni döneme başlamak istiyorum. Bir süredir bloğumdan ve   değerli blog arkadaşlarımdan uzak kaldım. S...