19 Ekim 2018 Cuma

Maziyi Hatırlamak Bazen İyi Gelir



Eskiden yeterdim kendime
Artardım bile Şimdi ne yapsam nafile! ... 
Ve
Kim demiş ´can eskimez´ diye
Bu can tedirgin tende
Can da eskimiş
Ben de...
Bedri Rahmi Eyüboğlu

İnsan her ne kadar kabul etmek istemese de gençliğinde verdiği hayatta kalabilme var olma mücadelesi, onu ruhen ve bedenen yıpratmıştır. Artık gençlik günleri geride kalmış yorgun, yaşlı ve eskimiş bedeni sona yaklaşmanın verdiği tedirginlikte şairin dizlerinde ifade ettiği gibi...
  İnsanın en verimli üretken olduğu bir dönem vardır. Gençlik, kanının deli aktığı delikanlılık dönemi. Hani taşı sıksa suyunu çıkardığı, bastığı yerden ses getirdiği, her şeye herkese yetiştiği dönem.
  Gün gelir gençliğin elden gittiğini haber verir azaları. Saçlar beyazlar, derileri buruşur, ruhta ve bedende yorgunluklar baş gösterir. Artık güç, kuvvet, anılar, yaşanmışlıklar birer birer rafa kalkar, geçmişe eskiler arasına saklanır. Bu habercilerin haberine kulak vermek istemez insan. Eskimeyi yaşlanmayı kabullenmek istemez. Lakin istemese de can da tıpkı beden gibi, hatıralar gibi tende eskir. Ten kafesine sığamaz olur. Kendini eskilerde geçmişte mazide aratır hale gelir.
  Maziyi hatırlamak bazen iyi gelir insana. Eskiden yaşadığı tüm güzellikler çiçeklenir yeniden kalbinde. Uzun zamandır içinden çıkamadığı sorulardan sorunlardan, yoğunluktan olumsuzluklardan kurtulur bir an da olsa. Yüreğe iyi gelen bu küçük mutluluklar için eski olan her şeye bakmak yeterlidir. Kimi zaman gözlerde nemli yürekte hüzünlü bir hal yaşatsa da, eskiler güzeldir. Anlam doludur, hatıra doludur... Gelecek için umut olur eskimiş yüreklere...

Muhabbetle
Hanife Mert

8 yorum:

  1. Nasıl da yıpranıyor, yoruluyoruz gerçekten de Hanife'ciğim, yorgunum dostlarım yoruldum artık şarkısını söylüyorum..geçmişi hatırlamak iyi gelmiyor bana ama hatırlamadan da olmuyor...tabii güzel hatıralar istisna onlar iyi geliyor.
    Eline sağlık canım. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. Bazen iyi geliyor eskiye bakmak. Başardıklarını görüp yol almak, ders ya da eskilerden ders almak...

    YanıtlaSil
  3. Müjdeciğim ben de çok yorgun hissediyorum kendimi. Bunda içinde bulunduğumuz şartların çok büyük etkisi var. O sebepten geçmişte yaşanmışlıklar iyi ya da kötü, kafamızın dağılmasına sebep oluyor. Hem de o günlerin güzelliklerini hatırlamış oluyoruz. Sevgiler canım, öpüyorum ikinizi de.

    YanıtlaSil
  4. deep haklıyım değil mi? Geçmişi hatırlamak iyi geliyor. Şimdi yapamadıklarımızı geçmişte yapmış olmak mutlu ediyor...

    Sevgiler canım.:)

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Ebemkuşağı geçmişe takılıp kalmak onu takıntı haline getirmek, "geçmişte şöyle olmuştu kesin yine aynı olur" iyi bir şey değil elbet. İfade ettiğin gibi ders çıkarmak, yaşanmışlıklardan faydalanarak bu güne yön vermek güzel faydalı. Ama belli bir yaşa geldikten sonra insan önceki yaşanmışlıkları nı özlemle hatırlıyor. Hani derler ya; "gençler hayalleriyle, yaşlılar anılarıyla yaşarmış." Benimkisi öyle bir şey.. Teşekkürler canım, sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Düşünülmesi gereken bir konuya temas etmiş, okuyucunun dikkatine sunmuşsunuz. Yazdıklarınıza katılıyorum.
    Geçmişin güzelliğini hatırlamayan yoktur.
    Lakin, geçmişe sizinde söylediğiniz gibi "takılıp kalmak" gereksiz.
    Günümüze ve bugüne bakmak lazım.
    Bakmaya bakalım da, günümüz yaşamı da pek içi açıcı değil.
    Her insan bir gün çekip gidecektir.
    Sağlığında elde ettiği maddi ve manevi şeyleri geride bırakacaktır.
    Yaşlı olmanında ayrı bir güzelliği var.
    Yeter ki önce insan olmayı, erdemli, ahlaklı, saygı ve sevgi ortamını içselleştiren, başkalarını ötelemeyen, kibir ve güç bataklığına saplanmadan yaşlı bir yaşam geçirmeyi öğrenelim.
    Yaşlılık mukadderdir.
    Bu bilinçle hareket etmek lazım.
    Yüz ve ellerde oluşan her kırışıklığın bir sebebi olduğunu bilerek yaşayalım.
    Çocuklarımıza önce insan olmayı öğretelim.
    Selam ve saygılar.

    YanıtlaSil
  7. Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun Eskici isimli şiirini okumuştum.
    "Eskiden yeterdim kendime
    Artardım bile
    Şimdi ne yapsam nafile! ...
    Ve
    Kim demiş ´can eskimez´ diye
    Bu can tedirgin tende
    Can da eskimiş
    Ben de..." Sonrasında şiirin ben de düşündürdüklerini yazdım. Hatta önce de paylaşmıştım. Yaşlılığın insan psikolojisi üzerindeki etkisini şiiri referans alarak anlatmaya çalıştım hocam. Tabi kendi ruhsal durumumu da göz önüne alarak... Sizin de ifade ettiğiniz gibi"Yeter ki önce insan olmayı, erdemli, ahlaklı, saygı ve sevgi ortamını içselleştiren, başkalarını ötelemeyen, kibir ve güç bataklığına saplanmadan bir gençlik yaşamış birinin elbette yaşlılığı da benzer şekilde olacaktır. Kusura bakmayın hocam yorumunuzu yeni gördüm, cevabım biraz gecikti. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim, selam ve saygılar.

    YanıtlaSil

YENİ KİTABIM YOLCULUK ÇIKTI!

Uzun bir aradan sonra merhaba diyerek yeni döneme başlamak istiyorum. Bir süredir bloğumdan ve   değerli blog arkadaşlarımdan uzak kaldım. S...