24 Ocak 2014 Cuma

Veda Hutbesi'nin Evrensel Mesajı...(Hayırlı Cumalar)

Peygamberimizin ölmeden önce yaptığı son haccında, Müslümanlara yaptığı son konuşmaya veda hutbesi denir. Peygamberimiz yirmi yıldan fazla bir süredir sürdürdüğü İslam'ı yayma mücadelesinde önemli bir başarı elde etmiş Arabistan yarımadasının her tarafına İslam'ı yaymıştı. Yüce Allah dinini tamamlamış, insanlara iletmekistediği ayetler tamamlanmıştı. Peygamberimiz görevinin bittiğini, yakında Yüce Sevgili'ye kavuşacağını umuyordu. Bu nedenle İslam'ın evrensel değerlerini özetleyen bir hutbe verdi.
Peygamberimiz bu hutbede Allah'ın birliğine vurgda bulunarak, tekrar putperestliğe ve onun batıl uygulamalarına dönmemeleri konusunda uyardı. Herkesin Rabbinin huzuruna kavuşacağını ve yaptıklarndan dolayı hesap vereceğini bir kez daha hatırlattı.
İslam'ın en önemli özelliklerinden biri hak ve adalet konusudur. Bu nedenle Peygamberimiz insanların birbiri üzerindeki haklarını hatırlattı. Bu haklar konusunda dikkatli olmalarını istedi.
Cahiliye döneminin en büyük kötülüklerinden biri, kadınları değersiz görmeleri, kız çocuklarnı diri diri gömmeleriydi. Peygamberimiz kadınların haklarına bir kez daha dikkat çekti ve onları gözetmelerini istedi.
İslam'dan önceki dönemin bir başka kötülüğü, soy üstünlüğünü iddia etmeleri bu nedenle birbiriyle sürekli savaşmalarıydı. Peygamberimiz bütün insanların Adem'den geldiğini hatırlattı ve üstünlüğün ırk ve soyla değil, yapılan güzel iş ve davranışlarla olduğunu vurguladı.
Peygamberimiz, iki emanet bıraktığını bunlara sımsıkı sarıldıkları sürece hiçbir zaman yollarını şaşırmayacaklarını, bu iki emanetin Kur'an ve kendisinin uygulamaları olduğunu bildirdi ve en son şöyle dedi:
İnsanlar! Yarın beni sizden soracaklar. Ne diyeceksiniz? Orada bulunanlar hep birlikte şöyle dediler: "Allah'ın elçiliğini ifa ettiniz,vazifenizi hakkıyla yerine getirdiniz,bize vasiyet ve nasihatte bulundunuz diye şehadet ederiz." Bunun üzerine Resul-i Ekrem Efendimiz(sav) şehadet parmağını kaldırdı,sonra da cemaatin üzerine çevirip indirdi ve şöyle buyurdu:
"Şahid ol yâ Râb! Şahid ol yâ Râb! Şahid ol yâ Râb!"
Veda Hutbesinde Hz. Peygamber, Sözümü iyi dinleyiniz! İyi anlayınız… Bu vasiyetimi burada bulunanlar, bulunmayanlara bildirsin! Olabilir ki bildirilen kimse, burada bulunup ta işitenden daha iyi anlayarak, muhafaza etmiş olur diyerek bizden söz almış ve tüm söylediklerine Yüce Allah’ı şahit tutmuştu.
Bu hutbe, İslam'ın temel konularına temas etmesi, Cahiliye adetlerini ortadan kaldırması, eşitlik, hürriyet, kan davaları, fâiz, emanet, özellikle insan hakları, aile hukuku içinde yer alan karı-koca hakları, vasiyet, nesep, zina, borç ve kefalet gibi hukukî meselelere yer vermesi açısından oldukça önem taşır. Hz. Peygamber'in (s.a.v) bu hutbesi, yalnız Müslümanlara okunmuş sıradan bir hutbe olmayıp, bütün insanları kapsayan tarihî bir hutbe ve bir insan hakları evrensel beyannâmesidir.
Şimdi bu bağlamda hutbede yer alan evrensel prensipleri maddeler halinde ortaya koyalım:
1. Paragraf başlarını oluşturan 'Ey İnsanlar!' ifadesi hutbenin sadece Müslümanlara değil bütün insanlara hitap eden yönünü, başka bir deyişle hutbenin evrenselliğini ortaya koymaktadır.
2. 'Bugünleriniz nasıl mukaddes bir gün ise, bu aylarınız nasıl mukaddes bir ay ise, bu şehriniz nasıl mübarek bir şehir ise, canlarınız, mallarınız, namuslarınız da öyle mukaddestir. Her türlü tecavüzden korunmuştur.
3. Ashabım! Kimin yanında bir emanet varsa onu hemen sahibine versin!
4. Faizin her çeşidi kaldırılmıştır, ayağımın altındadır. Lakin borcunuzun aslını vermek gerektir. Ne zulmediniz, ne de zulme uğrayınız. Allah'ın emriyle faizcilik artık yasaktır. Cahiliyetten kalma bu çirkin adetin her türlüsü ayağımın altındadır.
5. Ashabım! Cahiliyet devrinde güdülen kan davaları da tamamen kaldırılmıştır.
6. Ey insanlar! Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah'tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları Allah'ın emaneti olarak aldınız; onların namuslarını ve iffetlerini Allah adına söz vererek helal edindiniz. Sizin kadınlar üzerindeki hakkınız, onların da sizin üzerinizde hakları vardır. Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, onların, aile mahremiyetinizi sizin hoşlanmadığınız hiçbir kimseye çiğnetmemeleridir. Eğer razı olmadığınız herhangi bir kimseyi aile yuvanıza alırlarsa, hafifçe dövüp sakındırabilirsiniz. Kadınların da sizin üzerinizdeki hakları, meşru bir şekilde her türlü giyim ve yiyimlerini temin etmenizdir.
7. Müslüman Müslümanın kardeşidir ve böylece bütün Müslümanlar kardeştir. Din kardeşinize olan herhangi bir hakka tecavüz, başkasına helal değildir. Meğer ki, gönül hoşluğu ile kendisi vermiş olsun.
8. Ashabım! Nefsinize (kendinize) zulmetmeyiniz. Kendinizin de üzerinizde hakkı vardır.
9. Ey İnsanlar! Allah her hak sahibine hakkını vermiştir. Varise vasiyete lüzum yoktur. Çocuk kimin döşeğinde doğmuşsa ona aittir. Zina eden için mahrumiyet vardır. Babasından başkasına ait soy iddia eden soysuz, yahut efendisinden başkasına intisaba kalkan nankördür.
10. Ey İnsanlar! Rabbiniz birdir. Babanız da birdir; hepiniz Ademin çocuklarısınız. Adem ise, topraktandır. Allah yanında en kıymetliniz, takvası çok olanınızdır. Arabın Arap olmayana bir üstünlüğü yoktur, üstünlük ancak takva iledir.
Bahsedilen bu konular cihanşümul nitelikte olan evrensel hukuk kaideleridir. Batı dünyası bu değerleri ancak 1950'li yıllarda elde etmiştir. Nice savaşlar, zulümler, işkenceler, sınıf ayrımları ve nihayetinde insan haklarına uzanan uzun bir yol…


Alıntı

12 yorum:

  1. Hanifeciğim, veda hutbesindeki tüm maddeleri okudum, hepsine tek tek değinmeyeceğim şu an bu yazılanların tam tersini yapıyor Müslüman denen ülkeler.

    Nasıl tam tersini yapıyor diye sormayacaksın biliyorsun zaten ama ben sayfana gelecek akp/fethullah kesiminden kişiler için yazayım:)

    Müslüman Müslüman'ın kardeşidir demiş peygamberimiz. Halbuki Müslüman Katar, Müslüman Suudi Arabistan, Müslüman Arap emirliği ve Müslüman Türkiye cumhuriyeti, Hristiyan Amerika, İngiltere ve diğer Hristiyan ülkelerle birleşip Müslüman Libya'nın işgaline destek oldu, sünni Müslüman Kaddafi'yi linç ettirdi, yine aynı şekilde Müslüman Irak'a savaşa Türkiye destek oldu! Hatta tezkere geçse daha da destek olacaktık. Müslüman Tayyip Irak'taki Müslümanları boğazlayan Amerikalı askerler için dua etti, Fethullah Gülen aynısını Libya'yı yok eden ABD lilerin büyükelçiliği saldırıya uğradığında Amerikalılar ve işgalci kevaşe (affedersin) Hillary Clinton'a ABD gazetelerinde başsağlığı diledi.

    Zina da suç olmaktan çıktı.
    Faizin de her türlüsü kullanılıyor her yer banka dolu maşallah:)
    mezhep kavgası desen gırla...
    kadın hakları desen her yıl işlenen kadın cinayetlerinin istatistiği google yazıp tıklayınca ortaya çıkıyor ve de çocuk yaştaki kızlarla evliliklerle...

    başını ağrıttım canım
    kocaman öpüyoruz Bücürük ile şu anda yorum yazarken kucağımda hınzır:))
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar.

    Peygamber Efendimiz'in Veda Hutbesi, insanlığa doğru yolu gösteren ve insanların birbirlerine karşı olan hak ve hukuklarını düzenleyen mesajlar içermektedir.

    Söz konusu hutbe mahiyeti itibarıyla ele alındığında onu açıklamak için sayfalar dolusu yazmak gerekir. Cenab-ı Peygamber'in Veda Hutbesinde anlaşılamayan hiç bir tarafı yoktur. Çok net mesajlar içermektedir.

    Bu güzel ve yararlı paylaşımınız için emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.

    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun.

    YanıtlaSil
  3. Müjdeciğim canım eline emeğine yüreğine sağlık. Öyle güzel özetledinki Müslümanların içler acısı durumunu...:( Evet Müslüman İslam'dan uzaklaştıkça, Kuran'dan uzaklaştıkça ve peygamberimizin tavsiyelerinden uzaklaştıkça geldiği nokta bu işte... Cahiliye dönemine geri dönüldü. Okumaktan araştırmaktan sormaktan sorgulamaktan uzak, sadece şekilde arar oldu Müslümanlığı. Peygamberimizin (s.a.v) veda hutbesinde istediklerinin tersi yaşanır oldu. Müslüman Müslüman'ın kardeşi olması gerekirken menfaati uğruna düşmanı oldu. Gitti Yahudileri, Hıristiyan'ı dost edinip senin de ifade ettiğin gibi Müslüman kanını akıtıyor yada akmasına göz yumuyor. Canım inşaallah paylaştığım peygamberimizin veda hutbesi ve senin değerli yorumunda ifade ettiklerin birinin kafasına dank ederde yapılan hatanın farkına varır ve kendini düzeltir. Canım çok teşekkür ediyorum. Öpüyorum seni ve bücürüğü.
    Sağlık ve huzur diliyorum.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Recep Bey.
    Yorumunuza aynen katılıyorum. Keşke tüm Müslüman kardeşlerimiz Sevgili Peygamberimiz(s.a.v)'nın bu Veda Hutbesine uygun yaşayabilse. Ama nerede.. Sevgili Müjde ne güzel özetlemiş durumumuzu.. Eline yüreğine sağlık.
    Recep Bey Müslüman ülkelerin yaşadıklarına baktığımızda sanki cahiliye dönemine dönüş var. Sevgili Peygamberimiz(s.a.v) nin yasakladığı her şey yaşanıyor.
    Zaman ayırarak değerli yorumunuz için teşekkür ediyorum.
    Selam ve saygılarımla,
    sağlık ve esenlikler diliyorum.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar.

    Maalesef cevab-i yorumunuzda bahsettiğiniz "cahiliye devrine geri dönüş" fikrinize aynen katılıyorum. Çünkü şu andaki durumumuz başka türlü özetlenemez.

    Cenab-ı Hakk, yar ve yardımcımız olsun. Islah etsin ve hidayet versin.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  6. Amin Recep Bey. Hele de şu bilgi teknoloji çağında. İnsan hala zihniyetini cahiliye kültürü ile bezemişse ne denir ki, Allah akıl fikir izan versin.
    Teşekkürler,
    Saygılar.

    YanıtlaSil
  7. heeey teşkürler bilmediğim bişi öğrendiim.

    :)

    YanıtlaSil
  8. Ne kadar güzel sevgili deeptone.Çok mutlu oldum.
    Ben teşekkür ediyorum zaman ayırdığın için..
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. sevgili Yaren'im uzun süre gelemeyip her zamanki gibi :) blogunu tektek talan edeceğim gün bu gün :)
    peygamber efendimizin tüm dünya insanları için gönderdiği mesajlar içerik bakımından tamamen insancıl önce vicdana sonra merhamete dayalı hükümler dolayısıyla ne kadarını uygulayabiliriz orasıda muallak olsada işin içine diğer dinlere tabi insanları dahi katmadan direk arabistanın şuanda suriyeye destek verip onlarca insanın katledilmesine değil göz yumması vicdanının ne kadar taşlaşmış olduğunu gördükçe hayretler içinde kalıyorum bir müslüman bunu yaparsa ki; hutbe direk müslümanlıktan çıktığına göre hristiyan ve bir musevinin neler yapacağını düşünmek istemiyorum. gerek mısır gerek ırak ve gerekse suriye ve biz Türkiyenin de içinde bulunduğu konumlar düşünülünce dış ülkelerden kaynaklı saldırılara alet olmak oldukça vahşice geliyor, haberlere ve o görüntülere bakmaya yüreğim dayanmadığı için sadece bir kaç kareden sonra yüreğim kaldırıpta izleyemedim sonuç olarak seni de yormak istemiyorum diğer konularına bakacağım bu veda yı unutmuş olan insanların tekrar hatırlamalarını ırk din dil cinsiyet ayrımı gözetmeksizin hepimizin insan olduğunu hatırlatacak bir şeylerin yapılması ve bu ölümlere dur denilmesi için dua ediyoruz dilerim kan dökülmez dünyanın barışa tahammülü olmalı aksi takdirde bizlerde bir gün hayatta olamayacağız :(

    YanıtlaSil
  10. Güzel dileklerine yürekten amin diyorum Gülçinciğim. Günümüzde Müslümanların yaşantısına baktığımızda cahiliye dönemine tekrar bir dönüş var. Peygamberimizin son veda haccında yapılmamasını istediği her şey dinin emriymiş gibi yaşıyorlar.
    Ben burada paylaştım tekrardan hatırlatmak için.
    Yorum ve katkın için çok teşekkür ediyorum Gülçinciğim..
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  11. Hanifeciğim, ben ne siyasi nede başka bir ironi ile değerlendiriyorum, sadece Peygamber Efendimizin(sav)emir, işaret, tavsiye ve mülahazalarının hepimize klavuz olmasının hayatımızı buna göre şekillendirmeye azami önem vermemizin gerekli olduğunu düşünüyorum. Çok güzel özellikle veda hutbesi yüreğimi derinden etkiliyor. Paylaşımın için Allahcc olsun. Yüreğine sağlık canım benim..

    YanıtlaSil
  12. Teşekkür ediyorum sevgili Vuslat. Allah senden de razı olsun. Okuyan gözlerine sağlık.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil

YENİ KİTABIM YOLCULUK ÇIKTI!

Uzun bir aradan sonra merhaba diyerek yeni döneme başlamak istiyorum. Bir süredir bloğumdan ve   değerli blog arkadaşlarımdan uzak kaldım. S...