15 Ekim 2013 Salı

Kurban Bayramınız Kutlu Olsun...



Bu hayvanların ne etleri ve ne de kanları Allah'a ulaşacaktır. Allah'a ulaşacak olan ancak sizin O'nun için yaptığınız gösterişten uzak amel ve ibadettir. Size doğru yolu gösterdiğinden, Allah'ı yüceltmeniz için onları böylece sizin buyruğunuza vermiştir. ( Ey Muhammed)İyilik yapanlara müjde et. (HACC /37)
    Bayramlar bireylerin toplum olarak bir arada yaşamasına olanak sağlayan, onlara paylaşmayı, yardımlaşmayı, saygı duymayı, sevmeyi, şefkat ve merhametli olmayı sağlayan manevi harçlardır. Her yıl daha üst basamaklara çıkarmamız gerekirken, çıkarmak şöyle dursun bayramları bayram tadında yaşamaktan uzaklaştık. Kurban kesmeyi katliam olarak değerlendirip yardımlaşmaktan uzaklaştık, aile fertlerinin yılda iki kez de olsa bir araya gelmesini, sevgiyle kucaklaşmasını sağlayan bayramları,tatil niyetine kullanıp, büyüklerimizden uzaklara kaçtık. Bir “el öpmek”ten bile kaçındık. Sonra da sevgiye ve saygıya hasret, ya da yabancı bir toplum haline geldik… Bayramlaşmak tek kişiyle yapılacak bir eylem değil… Birbirimizle, her birimizle ayrı ayrı bayramlaşarak, onun hazzını yaşayacağız ki, sevincimizi paylaşabilelim.
  Klışeleşmiş bir söz vardır, hani hepimizin geçmişe olan özlemini ifade etmek için kullanırız. ”Nerede o eski bayramlar.” cümlesi ile başlayan, her birimizin hayalinde farklı anıları çağrıştıran bir söz..Oysa hiç birimiz eski bayramları bayram yapan o dönemlerde yaşayan insanımızın kültürel, milli ve manevi değerlere olan bağlığını sorgulamayız.. Elbette eski bayramlar çok güzeldi. Çünkü eski bayramları güzelleştiren güzel zihniyette olan güzel insanlardı. İnsanların düşünce ve hayat felsefeleri değiştikçe bayramların da ifade ettiği anlam değişime uğradı.

  Eski örf ve adetlerin yerine modern dünyanın makineleşmiş düşünceleri,kuralları hakim oldu. İşte bu sebeple eski bayramların saflığını, güzelliğini, sevincini, yardım severliliğini insanı huzura mutluluğa boğan günlerini özler olduk..

   Dileğim odur ki; bayramların bayram tadında, bayram sevincinde yaşanması, küsleri barıştıran, insanları kaynaştıran, açları doyuran, savaşları sonlandıran, çocukları sevindiren, ülkeme, milletime tüm insanlık alemine barış, sevgi, saygı, güven, adalet, huzur ve mutluluğu hakim kılan bir dünyada bayramı yaşamak...

Bayramlarınız bayram tadında geçsin...


Hanife Mert

14 yorum:

  1. Hanife'ciğim hakikaten bayramı herkes tatil fırsatı olarak kullanıyor yazdığın o güzellikler geçmişte kaldı:( şimdiki çocuklar el öpmek filan zaten bilmiyor hatta misafir gelince odalarına kaçıyorlar:))orada tıktık internette arkadaşlarıyla hahahahihihi, maalesef benim kendi yeğenlerim de öyle, annelerinin zoruyla bir 'hoşgeldiniz' diyorlar onlara kalsa onu da demeyecekler bilmiyorum bu internet vs. mi böyle asosyalleştirdi çocukları? Yoksa benim yeğenlerim mi böyle?
    Canım benim kurban bayramı konusundaki düşüncelerim malum biraz sana ters gelebilir ama senin bayramını kutluyorum umarım güzel bir bayram geçirirsin...sevgilerimle canım
    kocaman öptük Bücürük'le:)))

    YanıtlaSil
  2. hayırlı bayramlar canım,öperim...

    YanıtlaSil
  3. sanırım senin düşüncelerine benzer cevaplar verdim ama bi fark var galiba..
    sevgili Hanifeciğim, hayırlı bayramlar dilerim, öpüyorum seni, sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  4. Artık nerdeyse herkes çalıştığı için bayram denilince insanlar direk tatili düşünüyor Hanifem. Her şeye rağmen ben bayramları çok seviyorum ve hayırlı huzurlu bir bayram diliyorum.

    YanıtlaSil
  5. Hanifem iyi bayramlar canımmm...
    Güzel yürekli arkadaşım yine ne güzel dile getirmişsin eksikleri...
    Benimde kızdığım bayramı tatilde geçirenler komşusunun kapısını çalmaktan kaçınan bazısı kurbanı sıfr kendine kesiyor yaaa...
    Hanifem ben bu sene daha şehir merkezinden uzak bir yere taşındım her kez burayı dudak bükerek bahseder dar gelirli veya kaba insanlar oturur bilinir inan bacım buradaki komşuluk cancanlık hiç bir yerde yok merdivemde öpüşüyoruz kurban bayramnın da kurban kesemedim ama kapım kapanmadı et getiren getirene çook mutluyum Allah kabul eylesin kesilen kurbanları banada seneye kesmeyi nasip etsin mahrum kalmadım şimdi taze etin tadına bakacağım o durumu iyi yerde 11 yıl oturdum inan kapımızı çalan olmadı 1 kişi o da bir kere işte özümüzü kaybetmemek önemli olan...
    Ayy çook yazdım sanırım canımm hasretle öptüm bende bayram tadında bayram dilerim cannn...

    YanıtlaSil
  6. Çok haklısın Müjdeciğim gençler de gelen misafirlere hoş geldin demek hl hatır sormak gençlere zor geliyor. Aile de biraz kayıtsız kalınca bu durum çocukların da işine geliyor. Yorum ve katkın için teşekkür ediyorum Müjdecim. Evet bayramım eskisi kadar neşeli ve eğlenceli olmasa da iyi geçiyor. Hep bir aradayız, sağlıklıyız şükür.Ben de kocaman öpüyorum sizi canım.
    Sevgilerimle.
    NOT; Yorumunun cevabını biraz geciktirdim kusura bakma canım, malum bayram sebebiyle biraz meşguldum...

    YanıtlaSil
  7. Sana da hayırlı mutlu bayramlar Reyhancığım, çok teşekkür ediyor sevgilerimi iletiyorum canım.
    sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  8. Senin yazını da okudum Gülçinciğim. Evet aynı şeylerden şikayetçiyiz. O fark sanırım insanların samimiyetsizliği, "dostlar alış verişte görsün" davranışları. İnsan olarak toplum olarak, milli ve manevi değerlerimize sahip çıkmaktan aciziz maalesef. Yavaş yavaş zincirin halkaları kopuyor. Değerlerimiz elimizden kayıp gidiyor ama bizler bir şey yapamıyoruz.
    Canım bu güzel yorum ve katkın için teşekkür ediyor sevgilerimi iletiyorum.
    esenlikler.

    YanıtlaSil
  9. Evet Aslıcığım, insanlar günün işin ağırlığı altında öylesine eziliyor ki, elbet küçük bir fırsatı değerlendirmekten kendini alamıyor.
    Öyle düşünmemeli aksi halde sahip olduklarımızı kaybettiğimizde çok geç olabilir.
    Aslıcım güzel düşüncene ve katkına teşekkürler.
    Öptüm sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Sana da iyi bayramlar Banucuğum. Çok teşekkür ediyorum bayram ile ilgili üzücü ancak senin güzel yorum ve katkın için. Bizler Anadolu insanıyız. Çocukluğumuz köylerde geçti. Orada bayramlar olması gerektiği gibi, örf ve adetler çerçevesinde geçirilir. Küsler barışır, sevgiler perçinlenir, gönüllere dostluk temelleri atılır. Kurban kesmeyenlere neredeyse herkes pay getirir. Kurban kesmeyen daha karlı duruma gelir. Küçükler büyüklerini ziyaret eder. Bayramlaşılır. Büyük şehirlerde durum tamamen farklı, insanlar eğer ailelerinin yanına gitmemişse, tatil köylerine yada parklarda geçiriyor bayramı.
    Sevgili Banucum gelecek yıl Allah sana da kesmeyi nasip eder inşaallah.
    Öpüyrum canım, sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  11. Hanife Hanım,
    Ben de sizin ve ailenizin bayramını kutluyor,
    Sevdiklerinizle birlikte nice mutlu bayramlar temenni ediyorum..
    Selam ve sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Hanifeciğim bayramları bayram yapan örf ve adetlerimiz, aile sevgi ve bağlılığımız, konu komşu düşüncelerimiz ve en önemlisi dini emirleri göz ardı etmememiz iken şimdi aynen senin yazında bahsettiğin gibi her şeye bir cevap bularak geçiştiriyoruz. Kurban kesmeyi hayvan eziyeti olarak görmek yada derin dondurucuları etle doldurup 6 ay o eti yemek marifetmiş gibi, el öpme yerine mutat cep mesajlarından atma, cafelerde oturma, tatile kaçma olarak algılıyoruz. Her şeyi unuttuğumuz gibi bayram keyfini, sıcaklığını, samimiyetini, ruhani değerlerini unutup, geleceğe aktarmayı ihmal edip sonrada ''nerdeee o eski bayramlar'' diyoruz. Kabahat kimde hızla koşan zamanda mı, o koşan zamanı yakalayacağım derken eldeki kuşu uçuran bizdemi..

    Mutlu bayramlar canım. Allahcc nice güzel sağlıklı huzurlu ve ananeli bayramlar yaşatsın hepimize..Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  13. Çok teşekkür ediyorum sevgili miyav kedicik. Sizin de bayramınızın sağlıklı, huzurlu ve mutlu geçmesini diliyorum.
    Selam ve sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Sevgili vustlatcığım ne kadar güzel bir yorum. Yazımı tamamladın. Çok haklısın adet ve geleneklerimizi geçmişten geleceğe taşımada başarılı olamadık. Bizden sonra ki nesil belki de hiç önem vermeyecek bu değerlerimize. Çünkü çocuklara yapılan bu eylemin amacı öğretilmedi.
    Kabahat bizde maalesef vuslatım. Bizim ailelerimiz bizler kadar bilinçli bilgili olmamalarına rağmen değerlerimizi bize kavrattı. Maalesef bizler aynı başarıyı gösteremedik.
    Senin de bayramın kutlu olsun canım. Ailenle sevdiklerinle sevenlerinle huzurlu sağlıklı mutlu bir bayram diliyorum.
    Sevgilerimle canım...

    YanıtlaSil

YENİ KİTABIM YOLCULUK ÇIKTI!

Uzun bir aradan sonra merhaba diyerek yeni döneme başlamak istiyorum. Bir süredir bloğumdan ve   değerli blog arkadaşlarımdan uzak kaldım. S...