26 Ağustos 2013 Pazartesi

Türk Milletinin iki büyük zafer bayramı kutlu olsun!

Şanlı Türk tarihimiz sayısız zaferlerle doludur. Ancak kazandığı iki büyük zafer vardır ki; o zaferler Türk tarihi açısından çok büyük önem taşır ve birbirlerini tamamlar niteliktedir. 26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi ve 26 – 30 Ağustos 1922 tarihleri arasında yapılan Büyük taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesidir. Bir büyük Komutan Anadolu’nun kapılarını Türklere açtı, diğer büyük komutan da kapısını sabitledi kilitledi. Her iki kutlu zaferimiz hakkında kısa bilgiler;
MALAZGİRT ZAFERİ (26 AĞUSTOS 1071)
Bizans İmparatoru Diogenes, Türklere son ve kesin bir darbe vurmak istiyordu. Bu sebeble 200 bin kişilik büyük bir ordu hazırladı. Bu ordu da Ermeni, Gürcü ve ücretli Frank, Norman, Rus kıt’alarının yanı sıra, Türk soyundan Uz ve peçenk kuvvetleri de bulunmaktaydı. Nihayet Bizans ordusu doğuya doğru sefere çıktı. Bu sırada Alparslan, Mısır seferine çıkmıştı. Henüz Halep kuşatmasında bulunuyordu. Bizans ordusunun ilerleyişini duyunca süratle geri dönmeye karar verdi. Yaşlı ve yorgun askerlerini bırakarak emrindeki dinç
kuvvetlerle Ahlat’a geldi. Birkaç kez barış teklif ettiyse de bunu Alp Arslan'ın korkusuna yorumlayan Romanos Diogenes, barışı reddetti. Artık savaş kaçınılmazdı. Devrin kaynaklarına göre Bizans’ın 200 bin kişilik  ordusuna karşı, Selçuklu kuvvetleri 50 bin kişi kadardı. Bizans ordusundaki Peçenek ve Uz askerleri, karşılarındakinin Türk olduğunu görünce Selçuklu tarafına geçtiler. İki ordu Malazgirt Ovası’nda mevzilendi. İslam ülkelerinin her köşesinde, Alp Arslan’ın zafer kazanması için hutbe okunuyor, dua ediliyordu. Nihayet Alp Arslan ordusu ile cuma namazını kıldıktan sonra askerini oldukça etkileyen, coşkulu bir konuşma yaptı; şehit düşerse üstündeki beyaz elbisenin kefeni olduğunu, onunla gömülmesini vasiyet etti. Sonra eski Türk geleneğine uyarak atının kuyruğunu bağladı ve ordusunun başına geçti. (26 Ağustos 1071)Alp Arslan sayıca çok üstün olan Bizans kuvvetlerine karşı Türk savaş taktiği olan „Turan taktiği“ni başarıyla uyguladı. Askerlerin bir kısmı savaş alanının iki yanındaki tepelerde pusuya yattı. Diğer kuvvetler düşmana saldırdı ve kaçar gibi yaparak geri çekildiler (sahte ric’at). Türklerin bozguna uğradığını zanneden Bizans kuvvetleri disiplinsiz bir şekilde Selçuklu kuvvetlerini takibe başladı ve merkezden epey ayrıldılar.

Pusuya doğru çekilen Bizans ordusu, bu tuzağı geç fark etti. Geri çekilmeye çalıştıkları sırada Ermeniler ve yedek kuvvetler savaş alanından kaçtılar. Tam anlamıyla çembere alınan Bizans ordusu, akşama kadar süren Türk hücumlarıyla adeta yok edildi. İmparator yaralı olarak ele geçirildi ( 26 Ağustos 1071).Alp Arslan, imparatorun umduğunun aksine, ona çok iyi muamele etti; saygı gösterdi. Aralarında yapılan anlaşmaya göre, imparator kurtuluş akçası (fidye) karşılığında serbest bırakılacaktı. Ayrıca Bizans’ın elindeki bütün Müslüman esirler salıverilecek ve Selçuklulara yıllık vergi ödenecekti. Ancak Türk askerlerinin eşliğinde memleketine gönderilen Romanos Diogenes tahtından indirildi. Gözlerine mil çekilerek hapse atıldı. Yerine geçenler bu anlaşmayı tanımadılar. Bunun üzerine Türk komutanlara Anadolu'nun fethinin tamamlanması emri verildi.

Malazgirt Zaferi sonuçları itibarıyla hem Türk tarihi, hem de dünya tarihi bakımından çok büyük bir önem taşımaktadır. Malazgirt Zaferi sonucunda Anadolu’nun kapıları kesin olarak Türklere açılmış oluyordu. Böylece Anadolu’nun, Türklerin ebedi vatanı olması için en büyük adım atılmıştır. Zaferden sonra Anadolu’da irili ufaklı birçok Türk devleti kurulmuş, Türkiye Cumhuriyeti'ne kadar uzanan Türk tarihi başlamıştır. Bu zaferle, Türklerin İslam dünyasındaki prestiji ve liderliği daha da güçlenmiştir.
BÜYÜK TAARRUZ VE BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHARREBESİ(Zafer Bayramı)
Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk büyük Nutuk’(Söylev)unda Kurtuluş Savaşının nasıl kazanıldığını anlatır.. Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa, Batı Cephesi Komutanı ve İnönü Savaşları kahramanı İsmet Paşa ve Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa büyük bir

gizlilik içinde taarruz planlarını hazırlarlar.
1922 Ağustos ayında Türk Ordusu taarruza geçmek için, Kurmay heyetince karar verilir. Mustafa Kemal, İsmet Bey, Fevzi Çakmak ve diğer paşalar ile kurmaylar; savaşı yönetmek üzere Kocatepe’ye gelirler.
26 Ağustos sabah, saat 05.30’da Türk topçu birlikleri Afyon’un güneyinden düşman siperlerini ateşle vurmaya başlar. Ardından piyadeler hücuma geçerler. Planlandığı gibi Büyük Taarruz devam eder ve düşman gerilemeye başlar, bozguna uğrayarak ikiye ayrılır.
30 Ağustos’a kadar düşman ordusu çembere alınır. 30 Ağustos sabahı, 1. Ordu ve avcı hatlarını ile 4. Kolordu’yu denetleyen Başkomutan Mustafa Kemal Paşa; saat 14.00’da Aslıhanlar yakınındaki "Komuta Karargâhından taarruz emrini verir. Dumlupınar’da ordumuz düşmana son darbeyi vurur. Düşman askerleri kaçmaya başlar. Mustafa Kemal Paşa; kaçan düşman askerlerini kovalamak için, "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!" komutunu verir. Yunan Başkomutanı General Tikopıs dâhil çok sayıda esir alınır.
Şahlanan Türk Ordusu düşman güçlerini İzmir’e kadar kovalar. 9 Eylül 1922 günü Türk Ordusu İzmir’e girer. Batı Anadolu’yu yakan yıkan düşman kuvvetleri canlarını zor kurtararak, geldikleri gibi gemilere binerek giderler.
30 Ağustos 1922 tarihi, Türk ulusunu esir etmek isteyen emperyalist güçlere karşı; kadınıyla çocuğuyla, ordusuyla topyekûn verdiği bir savaşın ve ulusal benliğini kurtardığı ve Zafer Destanı’nın yazıldığı gündür.
Malazgirt Savaşı’yla (1071) 26 Ağustos’ta Anadolu’nun Türklere kapılarını açan kahraman ordumuz; Başkomutanlık Meydan Muharebesi’yle de Anadolu topraklarının Türk Vatanı" olduğunu önünde durulmaz bir iradeyle düşmana ispatlamıştır. Ve yine ulusumuzun iradesiyle Cumhuriyet kurulmuştur.
Atalarımızın destanlar yazarak bize emanet ettiği bu kutsal vatanımıza, bayrağımıza, tarihimize, sahip çıkmak en kutsal görevimizdir. Vatan sevgi demektir, bağımsızlık demektir, özgürlük demektir, İman demektir, Vefa demektir.

Her iki Zafer Bayramımız Kutlu olsun...!

10 yorum:

  1. bu yıl 30 ağustos kutlaması nasıl olacak bakalım.
    :)

    YanıtlaSil
  2. Mısır ve suriye'deki yaşananlar nedeniyle konserlerin iptal edildiğini duydum. Ben de merak ediyorum doğrusu nasıl kutlanacağını. teşekkürler deepciğim.
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. 30 ağustos benim eşimin doğum günü.
    Bu yüzden başka bir anlamlıdır benim için.

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel sen de çifte bayram kutluyorsundur sevgili nursalkımı.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  5. Her yil milli bayramlarimiz Atamizin bize biraktigi ulkede bizler icin degerli tum bayramlarimiz bir bahane ile kutlanmaz oldu..Umarim halk gerekli kutlamalari yapacaktir,.Misir i Suriye yi degil kendimizi dusunelim..her ulke icinde bulundugu duruma kendileri girer..tabiki olen bebeler cocuklar sucsuz halk olunca icimiz gidiyor onlar icin ama kendi kutlamalarimizin iptal edilmeside bence yanlis..Zafer Bayramimiz kutlu olsun canim sagol paylasimin icin..

    YanıtlaSil
  6. Çok doğrusun Emelciğim. Elbette zulmün karşısındayız. Kızıyoruz üzülüyoruz. Dediğin gibi her ülke kendi geleceğini belirler. Halk olarak bizlerin elinden gelen bir şey yok. Ama bizim zafer bayramımızı kutlamamıza engel değil elbet. Yine iş bize düşüyor Emelciğim zaten hükümet bir şekilde milli değerlerimizi bahanelerle yok etmeye yok saymaya çalışıyor.
    Emelciğim teşekkür ediyorum canım yorum ve katkı için.
    Hepimizin zafer bayramımız kutlu olsun.
    sevgiler,

    YanıtlaSil
  7. Her iki tarihin Türk Milleti için önemi unutulmamalıdır. Bu vesile ile 30 Ağustos Zafer bayramını kutluyorum.

    YanıtlaSil
  8. Sağ olun Hüseyin Hocam. Hepimizin 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun..

    YanıtlaSil
  9. Her iki bayramımız kutlu olsun Hanifem.

    YanıtlaSil
  10. Teşekkürler Aslıcım.. Hepimizin bayramı kutlu olsun..

    YanıtlaSil

YENİ KİTABIM YOLCULUK ÇIKTI!

Uzun bir aradan sonra merhaba diyerek yeni döneme başlamak istiyorum. Bir süredir bloğumdan ve   değerli blog arkadaşlarımdan uzak kaldım. S...