26 Eylül 2012 Çarşamba

Dinde İmkanın Ölçüsü (Yaşar Hocam'la Dini Sohbet)

-Toplumumuzda insanlar dini yaşama konusunda aileden gördüğü, çevresinden gördüğü ya da okuduğu kitaplar veya Ku'ran ve hadsilerden öğrendiği anladığı ile kısaca kendi imkanları çerçevesinde dinini yaşamaya çalışıyor, bu imkanlarda sınır ölçü nedir?
Dini yaşama anlamında imkanların ne olduğunu en iyi insanın kendi vicdanı ve Allah bilir. Bazen imkanları aşağı ya da yukarı çekmek insanı yanıltabilir. Mesela özellikle insanlar Ramazan ayında oruç tutacağı sıra yaparlar bunu, hani sağlık problemi olanlara oruç farz değil hesabı,inancında samimi olmayan hemen hasta oluverir..İşte burada iyi niyet ve samimiyet imkanların sınırını belirliyor. Bir başka örnek İslamın ilk şehidi bir kadın ismi; 
Ammâr İbn Yâsir´in annesi Sumeyye (r.anha) öldürülmesinin nedeni çok basitti belki, 
bir kelimeyi inkar etmesi istendi ondan. Ama samimiyetine göre imkanlarının sınırı çok dardı.Örnekleri çoğaltmak mümkün. İmanda samimiyet ne kadar artarsa imkanların sınırı o kadar daralır,taviz veremez olursunuz.Aksi durumda bahaneler ve imkansızlıklar sarıyor dört bir yanı.Sabah namazı için saat çalmıyor oluyor,kalkamadım oluyor.Ya da başka bir iş için hep bahaneler oluyor. 
-Bahsettiğiniz samimiyet birazda insanın mizacı, huyu ,karakteri ile alakalı değil mi? 
Dediklerinizin hepsi kişiliği oluşturuyor. Neticede huylarımız karakterlerimiz samimiyetimiz biz değil miyiz? 
Bunlar aynı zamanda bizim ahlakımızın da temelini oluşturur. Yüce Peygamberimiz (s.a.v) de bunları kemale erdirmek için gönderilmiştir. Bir kutsi hadiste; "ben ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim" buyurmuştur.
YAŞAR GEDİKLİ
NUR İÇİNDE YATSIN MEKANI CENNET OLSUN..
NOT:Yaşar Gedikli Hocam, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi, Din Sosyolojisi bölümünden mezun olup, doktorasını özel nedenlerden dolayı yarıda bırakıp, Din Kültürü Öğretmeni olarak görev yapmakta iken hakkın rahmetine kavuştu.. Allah rahmet etsin..

6 yorum:

  1. Allah rahmet eylesin...
    mekanı cennet olsun...

    canım çok güzel bir yazı paylaşmışsın...
    hayatın gerçeklerini yazmışsın...
    çok doğru...

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ediyorum g.şirinem sağ ol.Senin de okuyan gözlerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  3. Allah rahmet eylesin..
    Evet samimiyet ve farkındalıklar arttıkça dini yaşam için kuvvet ve lezzet de artıyor..Harama bulaştıkça da azalıyor pörsüyor..

    YanıtlaSil
  4. Amin Murat Bey, teşekkür ediyorum...Dinimizin özü ihlas değil midir? Samimiyet..Samimiyet arttıkça dediğiniz gibi dini yaşam için lezzet artıyor. Samimiyet arttıkça günah işlemenin sınırları daralıyor. Günahlardan kaçmak için imkanlarınız da artıyor..
    "İmanda samimiyet ne kadar artarsa imkanların sınırı o kadar daralır,taviz veremez olursunuz.Aksi durumda bahaneler ve imkansızlıklar sarıyor dört bir yanı" ifadeleri bu gerçeği net bir şekilde ifade etmiş. Yorumunuz için teşekkür ediyorum. Size hayırlı cumalar diliyorum, saygılar.

    YanıtlaSil
  5. Yüreğine sağlık,canım benim ,ruhuma iyi geldi...

    YanıtlaSil
  6. Senin de okuyan gözlerine sağlık siyahkuğum...Ruhuna iyi gelmesi doğal, dini konular insanı huzurlu kılar..

    YanıtlaSil

Halimiz Ortada

  Dün, uzun süredir görüşemediğim bir arkadaşım aradı beni. Görüşmememizin özel bir nedeni yok. Hayat gailesi işte... Kendimizi öylesine kap...