20 Temmuz 2021 Salı

Bayram mı? Tatil mi?

Bayramlar bireylerin toplum olarak bir arada yaşamasına olanak sağlayan onlara paylaşmayı, yardımlaşmayı, saygı duymayı, sevmeyi, şefkat ve merhametli olmayı öğütleyen manevi harçlarımızdır. Bu harcı her yıl bir üst seviyeye çıkarmamız gerekirken, çıkarmak şöyle dursun onları her defasında göz ardı etmekten çekinmedik. Bayramları bayram tadında yaşamaktan uzaklaştık.

  Bayramlaşmak tek kişiyle yapılacak bir eylem değildir. Birbirimizle her birimizle ayrı ayrı bayramlaşarak, onun hazzını yaşayarak gerçekleştirilecek bir ibadettir. Bizler bu paylaşımdan tamamen uzak kendi halimizde, kendi derdimizde, telaşımızda etrafımızdan uzak yapayalnız kaldık. Bir de işin içine covit19 virüsü girince, bayram anlamını tamamen yitirdi. Hoş tek sebep covit19 virüsü değil, öyle olsaydı Bodrum, Marmaris, Alanya, Antalya gibi tatil beldelerimiz; sadece dokuz günlük kurban bayramı tatilini fırsat bilen tatilcilerin akınına uğramazdı. Bu şehirlerimiz kapasitelerinin iki katı bir kalabalığa sahip olmazdı. Neymiş, covit19, bayram bahane, tatil şahane felsefesi.

  Klişeleşmiş bir söz vardır, hani hepimizin geçmişe olan özlemini ifade etmek için kullanırız. ”Nerede o eski bayramlar” cümlesi ile başlayan; her birimizin hayalinde farklı anıları çağrıştıran bir söz. Biz bu özlemi dile getirirken, hiç birimiz eski bayramları bayram yapan o dönemlerde yaşayan insanımızın kültürel, milli ve manevi değerlere olan bağlığını sorgulamayız. 

 Elbette eski bayramlar çok güzeldi, çok heyecan vericiydi. Bayramdan bayrama alınan bayramlık elbiselerimizi başucumuzda saklar, heyecanla sabahın olmasını beklerdik. Annelerimizin babalarımızın gözünde hissederdik o heyecanı o telaşı... 

 Özellikle arefe günlerinde kıyasıya bir hazırlık yapılırdı. Onların heyecanı telaşı herkese her yere yansırdı. Çünkü o güzel insanların güzel düşünceleri ve güzel zihniyetleri ile güzelleşirdi eski bayramlar...

İnsanların düşünce ve hayat felsefeleri değiştikçe bayramların da ifade ettiği anlam değişime uğradı.

Bayramları bayram yapan örf ve adetlerimiz, aile sevgi ve bağlılığımız, konu komşu düşüncelerimiz ve en önemlisi dini emirleri göz ardı etmememiz iken, şimdi her şeye bir cevap bularak geçiştiriyoruz. Kurban kesmeyi hayvan eziyeti olarak görmek yada derin dondurucuları etle doldurup altı ay o eti yemek marifetmiş gibi, el öpme yerine cep telefonlarından gönderilen mesajlarla kutladığını sanmak, kafelerde oturma, tatile kaçma olarak algılıyoruz. 

 Her şeyi unuttuğumuz gibi bayram keyfini, sıcaklığını, samimiyetini, ruhani değerlerini unutup, geleceğe aktarmayı ihmal edip sonrada ''nerdeee o eski bayramlar'' diye yakınıyoruz. Kabahat kimde? Hızla koşan zamanda mı, o koşan zamanı yakalayacağım derken eldeki kuşu uçuran bizde mi?

Dileğim, her şeye rağmen bayramlarımızın özlemini çektiğimiz eski bayramların tadında sevincinde yaşanması, küsleri barıştıran, insanları kaynaştıran, açları doyuran, savaşları sonlandıran, çocukları sevindiren, ülkeme, milletime tüm İslam ve insanlık alemine barış, sevgi, saygı, kardeşlik, güven, adalet, huzur ve mutluluğu hakim kılan bir dünyada bayramı yaşamaktır...

Tüm blog arkadaşlarımın Kurban Bayramı'nı kutluyorum.

 Muhabbetle,

Hanife Mert



 

 

5 yorum:

  1. Merhabalar.

    "...Dileğim, her şeye rağmen bayramlarımızın özlemini çektiğimiz eski bayramların tadında sevincinde yaşanması, küsleri barıştıran, insanları kaynaştıran, açları doyuran, savaşları sonlandıran, çocukları sevindiren, ülkeme, milletime tüm İslam ve insanlık alemine barış, sevgi, saygı, kardeşlik, güven, adalet, huzur ve mutluluğu hakim kılan bir dünyada bayramı yaşamaktır..."

    Ne güzel dile getirmişsiniz. Kaleminize, gönlünüze ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim. Kurban bayramınız mübarek ve kutlu olsun.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Recep Bey,

    Çok teşekkür ederim, sizin de geçmiş bayramınız kutlu olsun.

    Sağlık ve esenlikler

    YanıtlaSil
  3. Biliyorsun zaten sevmediğim bir bayram ama vejetaryen olarak sanırım sevmeme hakkım var benim:)))hani her gün hamburgerleri, lahmacunları, kebapları götürüp de, sadece bu bayrama itiraz edenler çok iki yüzlüler:))))

    Ve evet bayramın anlamı aileyle birlikteysen oluyor, o yüzden başka bayramları ya da Yılbaşı'nı da kutlamıyorum. Kutlayanlara ayıp olmasın diye tabii ki, belli etmiyorum.

    Şimdi insanlar için bayram "tatil" olmuş:)
    Sevgilerimle canım.

    YanıtlaSil
  4. Var ya çocukken yani ilkokulda, dini bayramlarda misafirlere giderdik, onlar da bize gelirdi ve gelenler tepsi içinde çikolatayla, likör ikram ederdik. Öyle hoşuma giderdi ki....o çikolataların konulduğu şekerlik...hele hele yaldızlı kağıtlı çikolatalar...yeşil, nane likörü..işte hem Müslüman, hem laik ülke olmanın güzelliği...sonradan yobazlaştık ve bayramlarda likör ikramı unutuldu:( umarım yine hatırlanır. :)

    YanıtlaSil
  5. bücürükveben; Müjdeciğim benim senin gibi düşünenlere sözüm yok. Normal günde hamburgerleri, kebapları löp löp götür, Kurban Bayramı'nda kurban kesiliyor diye karşı çık. Sanki o yedikleri etler hayvandan değil. O hayvanlar kesilmiyor sanki. Bir de kurbanın mantığına aykırı davranıyoruz. Bayramın amacı insanları kaynaştırmak, sevgi saygı çerçevesinde birleştirmek, ayrıştırmak ya da ötekileştirmek değil. Senin de söylediğin gibi çocukluğumuzda ailemizle birlikte ziyarete giderdik. Ne güzel ikramlarımız olurdu. Biz çocuklara mendille birlikte harçlık verirlerdi. Hatırlıyorum da ne güzeldi. İnsana sevgi saygı vardı... Keşke o günler geri gelse diyorum ama, hiç umudum yok. Canım sevgiler, sağlık ve esenlikler.

    YanıtlaSil

Utanmayı Unuttuk mu?

 Eskiden büyüklerimiz "Utanmıyorsan, dilediğini yap!" derdi. Çünkü utanmayan insan, her türlü kötülüğü, haksızlığı, ahlaksızlığı y...