19 Ekim 2017 Perşembe

Cehennem sevgisiz yüreklerde yaşanır



Sevgi varlığı ile insana hayat veren özü hoş görü, şefkat, merhamet, güven, dostluk, kardeşlik, saygı gibi kaynağını Allah’tan alan yüce bir duygudur. Çünkü kâinatın yaratılış gayesi ve insanın mayasıdır sevgi. Allah insanı, dünyayı ve tüm evreni sevgi üzerine yaratmıştır.

Bu kutsal duyguyu özünde barındıran insanın hayata bakışı, olayları değerlendirmesi, insanlara ve diğer canlılara davranışı sevgiyle olacaktır. Çünkü her insan diğer insanlarla bir arada yaşamayı ve kendi yalnızlığından kurtulup, başkalarıyla birlikte olmayı ister. İnsan, kendini ve diğer insanlarla olan ilişkilerini anlayabilmek için sevme güçlerini geliştirebilmeli ve tüm canlılarla beraber sevgisini paylaşabilmelidir. Dünya ile olan ilişkisini düşünce ve sevgi üzerine kuran bir kişi kendini tüm evrenle bir olmuş gibi hisseder. Sevgiyle yaklaşır her şeye. Evrende yaşayan tek canlının kendisi olmadığını bilir, diğer canlılara yaklaşımı sevgi ile olur. Sokakta titreyen bir köpeğe merhamet edebilecek kadar, yaralı bir kediye merhem olacak kadar, aç bir kuşa yem, soğuktan titreyen bir yaşlıya ısı, kimsesiz yavrulara kimse, dalındaki çiçeği koparmaya kıyamayacak kadar şefkatli, yaratılanları Yaradan’dan ötürü sevecek kadar merhametli...

Yaşam bu insanlar için tabiri caizse dünyada cenneti yaşamaktır. Zor durumda olanların yardımına koşmak, sıkıntıda olanların sıkıntısını paylaşarak gidermek, güçsüzlere, fakirlere, çaresizlere, dertlilere çare olabilmek insanı mutlu, huzurlu hissettirir. Özünde huzuru duyabilen insan, kendisi ile barışık, pozitif bir hayat yaşayan kimsedir..Böyle insanların sayıca çok olması o toplumda acı, gözyaşı,yakmak, yıkmak yok etmek anlamına gelen ölümlerin daha asgari düzeyde yaşanması anlamına gelmektedir. Sevgimizi ve onun özünde barındırdığı güzellikleri yaşamalı, göstermeli ve bu yaşantımız başkalarına da referans olmalı.

Bu sayede İnsanlığın hak ettiği barış, kardeşlik ve adil bir düzenin hüküm sürdüğü bir dünyada rahat, huzur ve refah içinde yaşayanların çok olduğu bir düzen kurulabilsin...

Sevgiyi yüreğinde hissetmeyi başaramamış insanlar, sevginin özünü oluşturan unsurlardan uzak kalmış demektir. Böylelikle kendilerinden ve toplumdan uzaklaşarak yalnız kalmak, kendisini zayıf ve çaresiz hissederek özgüven kaybı yaşarlar. Çünkü özgüvenin en önemli unsurlarından biridir, sevgiye layık olabilmek. Kişi, kendisinin sevgiye layık olmadığı inancıyla baş edemez ve güçsüz düşer. Bu duygu ise insanı günden güne zayıflatır. Hata yapma riskini arttırır. Kin, nefret, kıskançlık, maddi tatminsizlik duygularının yoğun yaşanmasına neden olur. Toplumda işlenen suçların kaynağına inildiğinde, temelde sevgisizlik ve dolayısıyla güvensizliğin en büyük etken olduğu uzmanlar tarafından ifade edilmiştir. Çünkü bu insanlar kendi iç dünyası ile barışık olmayan, kendini değersiz hisseden ve dolayısıyla etrafında bulunan her şeyi de değersiz olarak gören insanlardır.. Yüreğinde sevgi, şefkat, merhamet duygularını yitiren insanlar, diğer insanlara ve diğer canlılara zarar vermeyi sıradan bir durum gibi görürler. Hoşgörü, sevgi ve evrensel dostluğun timsali Mevlana’ nın “;”Cehennem insan yüreğindeki sevginin bittiği yerdir”.sözünde ifade ettiği sevgisiz insan modeli çıkar ortaya. Sık sık şahit olduğumuz çirkin olaylar, örneğin bebeklere, çocuklara, yaşlılar, kadınlar gibi savunmasız insanlara, hayvanlara yapılan insanlık dışı davranışların sebebi sevgisizliktir. İlginçtir ki, sevgisizlik suçunu işleyenlere; pişman mısın? diye sorulduğunda, pişman olmadıklarını söylerler. Çünkü bu durumda vicdan, merhamet, hoşgörü, sevgi, saygı duyguları devre dışı kalmıştır. Böyle insanların olduğu yerde hayat diğer insanlar için çekilmez bir hal alır. Her an tedirgin ve korku içinde hissederler.

Günümüzde sevgisizlikten kaynaklanan olayların önüne geçebilmek için yapılması gereken önemli işlerden biri de, insanlara sevgiyi öğretmektir. Tıpkı Erich Fromm’un Sevme Sanatı isimli kitabında ifade ettiği gibi, doktorluğu, mühendisliği,öğretmenliği, maran ozluğu öğrendiğimiz bunlara emek ve zaman verdiğimiz gibi sevme sanatını da öğrenebilmemiz gerekiyor. Sevelim ki sevilebilelim. Sevilebilelim ki kendimize, insanlara, yaşama güvenebilelim. Sevgi yoksa güven, güven yoksa doyum yoktur.

Muhabbetle
Hanife Mert



8 yorum:

  1. Sevme Sanatı kitabını her eve ücretsiz yollamak lazım. Tabii psikopatlar kitapla tedavi olamaz o ayrı yine de işe yarar tahmin ediyorum. Şu paylaştığın fotoğraf var ya, her sene Nisan ayındaki katliam yani ne zaman son verecekler onca imza toplandı sonuç yok:( kahroluyorum aklıma geldikçe.
    Bak dün tam uyuyacağım dişlerimi fırçalıyorum banyoda bir ses geldi miyav, miyav belli ki, "imdat" diyen bir can. Gece benden başka kimse ilgilenmedi, bir komşumu aradım benle gelir misin ışıldak filan yok, fenerim yok, "Eşim bu saatte izin vermez abla" dedi. Çaresiz tek başıma indim, (saat tam gece 12.00), meğer bizim apt. bahçesindeki anne kediymiş, minik yavrusu nasıl olmuşsa apt. içinden, garaja girmiş çıkamıyor, o dışarıdan, yavru içeriden ağlaşıyorlar. Bir alt komşumun zilini çaldım, gecelikle pijamayla açtılar kapıyı neyse onlar da kedilere bakıyor hatta ortaklaşa mama alıyoruz internetten ucuza geliyor, onlara durumu anlatınca hemen geldiler, olayı hallettik, anne ile yavruyu kavuşturduk.

    Ben her ay buna benzer olaylar yaşıyorum, bu ay iki kez de itfaiye çağırdım, apt. havalandırma boşluğu var, 3 metre kadar ve iki kez oraya yine bu annenin yavruları düştü. Yani başkaları değil yine biz iki, üç komşu ilgilendik. Biz üçümüz olmasak emin ol orada ölene kadar aç, susuz durur kimse itfaiyeyi çağırmaz. :(

    Empati yapma yetenekleri yok, kedi, köpek umursamıyorlar, isterse 5 saat miyavlasın kulaklarını kapatıp uyuyorlar canım.

    Çok yazdım kusura bakma.
    Eline emeğine sağlık, yazın için tebrik ediyorum, ekleyecek bir şey bulamadım başıma gelenlerden yola çıkarak insanların sevgisizliğine örnek verebildim ancak.

    Sevgilerimle canım.

    YanıtlaSil
  2. Başlık bile yazının özeti sanki. Çok güzel :)

    YanıtlaSil
  3. Sevginin olmadığı kalplerde yaşanır asıl cehennem. Sevgisizlikten kurur çiçekler. Bizse susuzluktan sanırız. Yüreğinizden sevgi hiç eksik olmasın. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Müjdeciğim çanatı kitabı ücretsiz her eve dağıtılmalı. Toplum olarak çok ihtiyacımız var. Sevgisiz bir toplum olduk çıktık. Ayrıca kedileri kurtarman da çok güzel bir davranış. Ne güzel ne mutlu sana ve seninle birlik olan komşularına. Müjdeciğim çok güzeldi yorumun. Hayvan sevmeyenlere örnek olsun.
    Teşekkür ediyorum, okuyan gözlerine yüreğine sağlık.

    Sevgiler canım, öptüm ikinizi de...

    YanıtlaSil
  5. Sevgili ACEMİDEMİRCİ çok teşekkürler, beğenmene sevindim.

    sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  6. Çok haklısın Ebemkuşağı sevginin olmadığı kalplerde yaşanır her türlü kötülükler, suçlar, adaletsizlikler,bencillikler... Yaratılan herşeyin sevgiye ihtiyacı var. Çünkü sevgi besler ruhları..

    Yorum için teşekkürler.

    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  7. ne güzel sölemişsin yaaa bi de o foto valla insana ter bastırıyor, nasıl vurmuş ki öyle yaaa.

    YanıtlaSil
  8. Teşekkür ederim deepçiğim. Fotoğraf gerçekten insanın içini acıtıyor, öfkesini kabartıyor. Birileri hava atarak salınsın diye onca fok balığı telef oluyor. Canice katlediliyor. Ne vicdansız insanlar...

    YanıtlaSil

YENİ KİTABIM YOLCULUK ÇIKTI!

Uzun bir aradan sonra merhaba diyerek yeni döneme başlamak istiyorum. Bir süredir bloğumdan ve   değerli blog arkadaşlarımdan uzak kaldım. S...