Özellikle lisede okuduğum yıllardı. Annem eve gelen misafire ikram konusunda çok hassas davranırdı. Kendisinin şunu yapın bunu yapın demeden, önceden verdiği talimatların hatırlatılmadan yerine getirilmesini isterdi.
Haberli misafirlerde pek sorun olmazdı. Zira Yapılması gereken gerektiği zaman harfiyen yerine getirilirdi. Sıkıntı habersiz gelen misafirlerde yaşanırdı. Eve gelen misafir henüz oturmuştur. Daha hal hatır bile etmeden annem kaş göz işaretine başlardı. Kaşlarını kaldırır gözünü çevirirdi. Anlamı "kalkın çayı koyun"dur. Ben de bunu hazmedemezdim. Gençlik işte... Annemin istediği şeyi emir telakki eder, ben yapmam gerekeni gerektiği zaman yaparım derdim kendi kendime. Hani genciz ya… Bazen de muzipliğe verir, annem aynı şekilde kaş göz hareketine başlayınca görmezden gelir, annemin yüzüne bakmazdım. Nasılsa misafirin yanında bir şey demez der muzipçe davranırdım. Misafirler gittikten sonra bize nasihat ederdi. Evinize gelen misafiri asla ikramsız göndermeyin derdi. O günlerde annemi pek anlamazdım ancak, annemin nasihatleri bilinç altına öyle yerleşmiş ki, şuan bile onun istediği şekilde davranmaya özen gösteriyorum.
Bu hafta sonu mesai arkadaşlarımdan çok sevdiğim ve yıllarca birlikte çalıştığımız arkadaşım bana gelmek istediğini söyledi. Ben de memnuniyetle kabul ettim. Çünkü uzun zaman olmuştu görüşmeyeli. ilk olarak ne ikram edeceğim geçti zihnimden. Onun en çok sevdiği ve çalıştığım dönemlerde diğer arkadaşlarımla birlikte bana gelip yapmamı istedikleri şey geldi aklıma. Kısmen Anamur’lu olmam hasebiyle benden batırık yapmamı isterlerdi.
Batırığın ne olduğunu bilmeyenler vardır mutlaka. O nedenle tarifini sizlerle paylaşmak isterim. Aslına bakarsanız yemek tarifi konusunda çok başarılı değilim. Yinede denemek isteyen hanım arkadaşlarım tarif konusunda dilerlerse yardımcı olmaya çalışırım.
Batırığın tarihçesi konusunda pek bilgim olmamasına rağmen, Anamur, Mut, Silifke, Gülnar, Mersin, Konya, Karaman ve Ermenek de yapıldığını biliyorum.
Öğleden sonra yapılan ev gezmelerinde ev sahibinin mutlaka ikram ettiği bol vitaminli ve besleyici özelliği olan kimi yerde kısırın alternatifi olarak ikram edilen bir yiyecektir.
İlgilenenler ve denemek isteyenler için tarifini veriyorum.
MALZEMELER
1 su bardağı Bulgur(ince ,esmer)
½ çay bardağı Tahin
1 çay bardağı Yerfıstığı(kavrulmuş)
1 Çorba kaşığı biber salçası
Kuru domates (arzuya göre)
1 adet kuru soğan
2 Adet domates
2 Adet salatalık
Yarım demet maydanoz
Yarım demet nane
2 adet yeşil biber
3 yaprak marul
3adet taze soğan
Lahana (kıyılmış arzuya göre,haşlanmış)
½ çay bardağı limonsuyu
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
5-6 su bardağı soğuk su
2 çay bardağı sıcak su
Nar ekşisi
Tuz
HAZIRLANIŞI
Tüm sebzelerimizi yıkayıp ,hazırlayalım.Tahini küçük bir teflon tavaya alıp hafif kavuralım,bulgurumuzu 1,5 çay bardağı sıcak su ile ıslatalım,yerfıstığımızı robottan geçirelim veya bildiğiniz yöntemle küçük parçalar haline getirelim(Havanda da dövebilirsiniz)
Tahin,bulgur,yerfıstığı,kimyonu derin yoğurma kabında kaşıkla karıştıralım.
Bu tarifin özelliği tüm sebzelerin en ince boyutta ve küçük boyutta doğranmasıdır.Salatalıklar cacıklık,domatesler minik küp,biber, taze soğanlar,nane maydonoz,marul ince kıyılmış hazırlanır.
Bulgur karışımımıza kurusoğanı rendeleyin,salçayı ekleyin(bu aşamada önceden ıslatılmış kurutulmuş domateste ekleyebilirsiniz)
Karışımı 1-2 dk birer tutam nane ve maydonozla yoğurun,sebzeleri hırplamadan şu sıra ile ekleyin.Yeşil biber ,taze soğan,nane, maydonoz,domates, salatalık.Zeytinyağı limon suyunu,pul biberi,tuzunu ekleyin.Elinizle hafifçe karıştırın.
Batırığı ,susuz tüketmek istiyorsanız,kısır halindeyken bir tabağa ayırın,kalanını soğuk suyla sulandırın.Tamamını sulandırmak için 5-6 bardak su ekleyin.Ekşiden hoşlanıyorsanız nar ekşisini ekleyin.
Çukur tabağa aldığınız batırığı ince kıyılmış marul veya lahana ekleyerek servis yapın.
Afiyet olsun.
Bu tarifin özelliği tüm sebzelerin en ince boyutta ve küçük boyutta doğranmasıdır.Salatalıklar cacıklık,domatesler minik küp,biber, taze soğanlar,nane maydonoz,marul ince kıyılmış hazırlanır.
Bulgur karışımımıza kurusoğanı rendeleyin,salçayı ekleyin(bu aşamada önceden ıslatılmış kurutulmuş domateste ekleyebilirsiniz)
Karışımı 1-2 dk birer tutam nane ve maydonozla yoğurun,sebzeleri hırplamadan şu sıra ile ekleyin.Yeşil biber ,taze soğan,nane, maydonoz,domates, salatalık.Zeytinyağı limon suyunu,pul biberi,tuzunu ekleyin.Elinizle hafifçe karıştırın.
Batırığı ,susuz tüketmek istiyorsanız,kısır halindeyken bir tabağa ayırın,kalanını soğuk suyla sulandırın.Tamamını sulandırmak için 5-6 bardak su ekleyin.Ekşiden hoşlanıyorsanız nar ekşisini ekleyin.
Çukur tabağa aldığınız batırığı ince kıyılmış marul veya lahana ekleyerek servis yapın.
Afiyet olsun.
Selamlar Hanife ablacım, bütün anneler aynı mıdır nedir :)
YanıtlaSilBenimki de aynen anlattığınız gibiydi, terlik getir, çayı koy, kaş göz işaretleriyle anlatırdı ,gerçi şimdilerde yapmıyor ee artık bende öğrendim misafir ağırlamasını,
Batırık gece,gündüz hiç farketmez her zaman yiyebilirim, çok severim özellikle anamur- mersinde yediğim tahinli fıstıklıya hiç hayır diyemem, neden komşu değiliz :))
Hanifeciğim, gençken dediğin gibi insan annesiyle kimi konularda çatışabiliyor, zamansız misafir en sevmediğim şeydir sevmediğim derken yanlış anlama olmasın - ben haber verilerek gelinmesini hatta mümkünse 2-3 gün önceden haber verilmesini isterim ki, rahat rahat, iki ayağım bir pabuca girmeden, yorulmadan hazırlık yapayım..batırık hiç duymamıştım ama gerek resmi, gerek malzemelerinin çoğu ile kısırı anımsattı eline sağlık canım, afiyet olsun
YanıtlaSilBücürük'le öpüyoruz seni
sevgiler
Haklısın Hobiciğim bizim annelerimiz öyleydi. Kaş göz hareketiyle bizleri yönlendirirdi. Ama ben çocuklarıma aynı şeyi yapmıyorum. Biz annemize karşılık vermeden her istediklerine boyun eğerdik. Doğruluğu tartışılır... Ama ben çocuklarıma aynı şekilde davranmadım.
YanıtlaSilBatırığı ben de çok severim. Gece gündüz pek fark etmez severek yerim. Ama en güzeli yazın sıcak günlerde buz gibi soğuk batırığın tadına doyulmaz. Malzemesi de bol olursa hani derler ya, yeme de yanında yat.:)) İşte öyle. Mersin de benim bulunduğum sitede bilen pek yok. Yaptığım zaman sadece yan komşum emekli öğretmen Ayşe ablamız var. Ona ikram ederim bol miktarda o da sever çünkü. Hobiciğim keşke yakın komşu olsaydık. Ben de çok isterim. Ama ne yapalım gönüller bir olsun. Öpüyorum seni, sevgilerimle...
Müjdeciğim haklısın bende öyle. Misafir geleceği zaman günler öncesinden telaş başlar. Ne yapayım ne ikram edeyimin telaşına düşeriz. Dediğim gibi bize has bir özellik misafirperverlik. Misafiri en güzel şekilde ağırlama çabası. Ayrıca ortaya çıkan aksilikler de cabası...:)) olmadık yerde tüp biter yada bir şey bozulur..:)) Köftesi kısmen kısır gibi ama malzemeleri kısırdan biraz farklı mesela batırığın içine kavrulmuş ve çekilmiş yer fıstığı, tahin, kavrulmuş çekilmiş susam konur ekstradan. Ayrıca sulandırılır çorba gibi içine haşlanmış lahana, marul, ben bunlara ek olarak haşlanmış hardal koydum. Çok lezzetli olur.
YanıtlaSilYorum için teşekkürler canım. Öptüm kocaman ikinizi..
Sevgili hanifeciğmi hemen aklıma geldi o kaşlar o gözler öyle hızlı hareket ederdi ki misafir yanında kayıtsız kalmak mümkün olmazdı bizim zamanımızda. şimdi bir kaş göz yap hele gençler hemen ne diyosun, ne diye göz kırpıyosun diyerek açığa vuruyorlar insanı. Zaman her şeyi değiştirdi işte..
YanıtlaSilbatırık benim çok iyi bildiğğm bir tat, haşlanmış lahana ve turşu ile yemek çok zevkli. Benim bildiğim içine birde Menengiç (çitlenbik) kavrulup dövülür ve konur.. Yani Vulat'ın çocukluk adı var bilmezmiyim batırığı..
Ellerine sağlık bence çok başarılısın tarif vermede kendine haksızlık etme. Afiyet olsun canım.. Muhabbetinize katık olsun. Sevgilerimle iyi haftalar dilerim..
Hanifecigim galiba tum anneler oyleler:)) bende annemde hep kas goz isareti ederdi(giitigimde hala eder:) )birde Ben yermisiniz icermisiniz diye sordugumdada bana boyle soru sorulmaz koyarsin getirirsin icerklerse icerler yerlerse yerler onlerinde dursun derdi..Bende aliskanlik oldu simdi hic sormam evim egelen misafire, evde ne varsa cikaririm herseyin onlerinde olmasini saglarim(gerci buralrda misafir olayi pek yok soyleki gorustuguuz birkac ailenin yarisi kuzenler yarisida burada ilk geldigim sene tanistigim kisiler ve onlarlada aile olduk) Bu arada Batirik hic duymamisim: bilmiyorum mlz. si cok diyemi acaba biraz zor mu yapimi diye dusundum ama mutlaka deneyecegim severim bu tur yemekleri..Bu arada Batirik tam kol un altina gelen olan dimi resimde? Ellerine saglik canim..kimbilir ne lezzetli idir..ekmekle yenir bir guzel misss:)) sevgiler mutlu keyifli bir hafta olsun sana ve ailene:)
YanıtlaSilKaş göz işaretleri bizim kuşağa has bir durum vuslatcığım. Bizim ödümüz kopardı annemiz misafirin yanında bize kızacak rencide edecek diye, durumdan duruma girerdik. Şimdikiler nerdeee.. Ben onları rencide tememek için halden hale giriyorum.:)) Hangisi doğru, bizim davranışımız mı, yoksa annemizin bize olan yaklaşımımı? Mukayese yapmak istemiyorum geniş ve tartışmaya açık bir konu. Aslında bu konuda bir tartışma konusu hazırlamak iyi olur.
YanıtlaSilVuslatcığım batırın içine yöreye göre farklı şeyler koyuyorlar. Bizde yerfıstığı, ve susam kavrulup çekilmiş. Ya da tahin ayrı bir lezzet veriyor. Domates kurusu da çok leziz yapıyor.
Güzel dileklerine teşekkür ediyorum canım, sevgilerimle.
Emelciğim vuslata yazdığım gibi. Bizler hep aynı dönemde genç olduk sanırım. O yüzden bizim annelerimiz öyleydi. Kaş gözle hallederdi her şeyi. Sorma konusunda da aynı idi. Sen getir yerse yer, yemezse yemez derdi annemde..:)) Emelciğim içinde ki malzemeler öylesine besin değeri çok yüksek olan şeyler ekmekle yiyemezsin.
YanıtlaSilTüm malzemeleri büyük kabın içinde kısır gibi yoğurduktan sonra köfte haline getirirsin bir bölümünü. Kalanı ise su ile sulandırırsın. Su dökerken elinle ovalarsın çözülür iyice. Sonra içine tekrardan tuz, limon, haşlanmış lahana, marul ilave edersin üzerine. Hatta ben bir de çekilmiş fıstıktan biraz üzerinde gezdiriyorum. Bunu soğuk yiyorsun. Hele yazın içine sulusunun içine buz koyduğun zaman tadından yiyemezsin. Hani derler ya, yeme de yanında yat.:)) İşte öyle. Sanırım bu kadar reklam yeter. Canım öpüyorum seni sevgilerimle.
Sağlık ve mutluluklar diliyorum.
Emelciğim batırık hem köfte şeklinde olan hem de kolun arkasında sulu olan. Ya kızıma çek demiştim. Sonra sohbete dalmışiız. Yazıp sizlere tanıtmayı sonradan düşündüğüm için başta resmini çekmeyi akıl edemedim.:))
YanıtlaSilMerhabalar.
YanıtlaSilHer ne kadar paylaştığınız konu en çok kadın paylaşımcıları ilgilendiriyorsa da ben de emekliye ayrıldıktan sonra evde dura dura bu tarifini paylaştığınız "batırık"ı da öğrendim, bizim yöremizde yapılan benzeri olan "kısır"ı da öğrendim.
Emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
Selam ve dualarımla.
Anneniz bence haklı. Misafire elinden geldiğince ikramda bulunmak geleneğimizdir. Lakin elbette kaş göz işareti yerine orada rahatça "kızım kalk çayı koy" diyebilirdi. Yine de anneniz sizi iyi yetiştirmiş. Yaşıyorsa ellerinden öpüyorum. Ebediyete göç ettiyse kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Saygı ve selamlarımla.
YanıtlaSilMerhaba Recep Bey,
YanıtlaSilBatırık, kısır gibi bulgurdan yapılan yiyecekler besin değeri çok fazla olmasına rağmen çok da lezzetli. Benim eşim de çok sever kısır, batırık, mercimekli köfte gibi yiyecekleri.
Yorum için çok teşekkür ediyorum.
Selam ve saygılarımla,
sağlık ve esenlikler.
Annem yaşıyor Hüseyin Hocam. Evet bizleri geleneklerimiz konusunda kendi bildiği gibi, annesinden gördüğü şekilde yetiştirdi. Kendisi hiç okula gitmemiş okur yazar olmamasına rağmen bilinçli bir insandı.
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum size,selam ve saygılarımla, sağlık, huzur ve mutluluk diliyorum.
hiç duymadım ama içeriği nefis yaaa bulgur tahin yer fıstığı kimyon. heeey sağol yaaa yeni bişi yemeye bayılırıım :)
YanıtlaSilSen de sağ ol sevgili deep..:)) Eminim çok beğeneceksin. İnanılmaz lezzetli oluyor hem köftesi hem de sulusu. Gerçi ben sulusunu çok severim. Bir kaç tabak yerim mesela.:)) Bu arada senden özür diliyorum. Bloğuma girme fırsatım pek olmadı. O yüzden yorumunu geciktirdim.
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum yorum için.
Selam ve sevgiler.
Zaman geçtikçe ne yazık ki eski hatırı sayılır görenek ve adaplarımızı kaybediyoruz..
YanıtlaSilHatrımızda kalan annelerimizin bize öğretmeye çalıştıkları oluyor..
Ellerine sağlık canım, batık'ı ilk defa seninle duyuyorum. Tarifine sağlık.
Çok doğru sevgili nursalkımı artık geçmişte kazandığımız ailemizin bizlere öğrettikleri uygulanmaz oldu. İnsanlar yalnızlığı daha çok seviyor. Batırık Akdeniz ve iç Anadolu bölgesinin bir bölümüne has bir yiyecek.Yakın olsaydın yapar yedirirdim sana..:))
YanıtlaSilYorum için teşekkür ediyorum.
sevgiler.
Çook severim çokkk
YanıtlaSilBilen çok seviyor, ancak bilmeyen de sadece köftesinden yiyor.
YanıtlaSilSayfama hoş geldiniz..
melabaaaa. iyisiniz di miiii :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum My Taste bloğumu ziyaretiniz beni sevindirdi. Ancak ben yemek tarifleri yayınlamıyorum. Ben sadece bu okuduğunuz batırığa ait tarifi yöresel lezzetler olarak yayınladım. Ben bloğumda felefe, toplumsal içerikli yazılarımı şiirlerimi öykülerimi paylaşıyorum. İlginize tekrar teşekkür ediyorum.
YanıtlaSilselam ve sevgilerimle
Merhaba sevgili deeptone. İyiyim iyiyim şükür bir yaramazlık yok. Kızım burada o nedenle pek bloğuma giremiyorum, girsemde bir şey paylaşma ya da sizlerin değerli paylaşımlarını okuyamıyorum. Hafta sonu gidiyor. Ben de dönerim aranıza inşaalah..:))
YanıtlaSilSevgiyle ve mutlu kal.