14 Kasım 2012 Çarşamba

Derdim Çoktur Hangisine Yanayım Türkü ve Hikayesi




TÜRKÜ SÖZLERİ
Derdim çoktur hangisine yanayım
Yine tazelendi yürek yarası
Ben bu derde nerden derman bulayım
Meğer şah elinden ola çaresi

Türlü donlar giyer gülden naziktir
Bülbül çevreyleme güle yazıktır
Çok hasretlik çektim bağrım eziktir
Güle gelir gelir canlar paresi

Benim uzun boylu serv-i çınarım
Yüreğime bir od düştü yanarım
Kıblem sensin yönüm sana dönerim
Mihrabımdır iki kaşın arası

Didar ile muhabbete doyulmaz
Muhabbetten kaçan insan sayılmaz
Münkir üflemekle çirağ söyünmez
Tutuşunca yanar aşkın çırası

Pir Sultan'ım kati yüksek uçarsın
Selamsız sabahsız gelir geçersin
Aşık muhabbetten niçin kaçarsın
Böyle midir ilimizin töresi

PİR SULTAN ABDAL
SİVAS/ BANAZ YÖRESİ


TÜRKÜNÜN HİKAYESİ
Pir Sultan Abdal, Alevi toplumunun bagrından cikan en büyük halk ozanlarindan biridir.Yasami boyunca haksizliklara karsi mücadele etmis, hatta asilacagini bile bile bu tutumundan vazgecmemistir. Siirleri ve direnisci tutumuyla nice kusaklara örnek olmustur. Pir Sultan’in siirleri ve deyisleri hala dilden dile ve agizdan agiza dolasiyor. Bu büyük insanin hayatina bakmakta yarar var.

Pir Sultan Abdal’in 1510/14 -1589/90 yillar arasinda yasadigi tahmin ediliyor. Öz adi Haydar olmasina karsi siirlerinde Pir Sultan mahlasini kullanir. Kendisi Sivas’in Yildizeli ilcesinin Circir bucagina bagli Banaz köyünde dünyaya gelmistir. Yirmi yasina bastiginda Seyit Ali Sultan Dede’nin dergahina baglanir ve ikrarini verir. Tam bes yil gece-gündüz demeyip, o dostluk ve muhabbet kapisina eli erdigince, gücü yettigince katkida bulunur. Odun tasir, su getirir, hasat kaldirir, konuklar agirlar, ac doyurur, harama el sürmez ve dergaha bir tek haram lokma getirmez. Eline, diline, beline sahip olmak; onun da diger canlar gibi hic aklindan cikarmadigi bir temel ilke olur. Haydar, dergaha ve dolasiyla halka hizmeti, Hakk’a hizmet sayar. Makamlari adim adim alir ve sonunda „Pir" makamina erisir. Pir Sultan Abdal Seyit Ali Sultan Dede’den dedelik hirkasini ve Pirlik nisanini aldiktan sonra canlari tek tek dolasir ve dertlerini dinler. O günlerde, Andadolu’da kötülük kol geziyor, zalim esen rüzgar ölüm türküleri söylüyordu.
Rüsvetci kadilar, yobaz müftüler, zalim pasalar ve niceleri halkin alin terine bakmadan insanlarin hayatini ceheneme dönüstürüyorlardi. Özellikle Alevi toplumunu kafirlikle, imansizlikla ve zindiklikla sucluyorlardi. gerek Selcuklu, gerekse Osmanli döneminde irili ufakli pek cok ayaklanma girisimi olmus, fakat hepsi basarisizlikla sonuclanmisti.Pir Sultan Abdal, zalimlere, ezenlere karsi siirlerini bir silah olarak kullandi, ömrünün sonuna dek türkülerini hem de yüksek sesle söylemekten kacinmadi. Anadolu Alevilerinin zulme karsi baskaldirmalarina önderlik eden Pir Sultan, Hizir Pasa tarafindan asilmistir. Yine söylentilere göre Pir Sultan Abdal’in Seyyid Ali, Pir Muhammed ve Er Gayib adli üc oglu ile Sinem adli bir de kizi vardi.

NOT:( PİR SULTAN ABDAL İLE İLGİLİ BU BİLGİYİ YİNE ONA AİT BİR TÜRKÜDE PAYLAŞMIŞTIM.)

7 yorum:

  1. çok anlamlı ve çok güzel bir türkü...
    hikayesi içinde teşekkürler canım...

    bana bıraktığın güzel dilekler içinde çok teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  2. Evet öyle çok güzel bir türkü şirinem. Salı günü öyle bir geçer ki zaman dizisinde dinlemiştim. Ben de hikayesi ile birlikte yayınlayıp sizlerle paylaşmak istedim..
    G.şirineciğim, Allah hayırlı uzun ömürler versin.. Sevgilerimle canım.

    YanıtlaSil
  3. Aaa!! Adamcağızı asmışlar mı!!??Bunu bilmiyordum daha doğrusu hep duyarım ismini ama hayatını merak edip okumadığımdan...offf yani dünya tarihi boyunca düşünceleri yüzünden öldürülen insanlar için kitap hatta ansiklopedi yazılır:(((yazık çok üzüldüm.
    Bu türküyü severim, sözlerini bilmiyordum ilk satırı hariç:))dün akşamdan beri dilimde ama karıştırmışım Derdim çoktur hangisine yanayım, ne sevdiğin belli ne sevmediğin oy oy zalimsin oy oy diye söylüyordum:)))Dila hanım dizisinde söylediler o da bildiğim sevdiğim bir türküdür yıllardır unutmuştum aklıma diziyle geldi..
    verdiğin bilgiler için çok teşekkürler canım
    sevgilerimle öpüyoruz:)

    YanıtlaSil
  4. Evet maalesef Müjdeciğim Pir Sultan Abdalı asmışlar. Ben de çok üzülüyorum, düşünceleri yüzünden hem de asılmasını sindiremiyorum içime.Hele de günümüzde asılmayı hak eden onca vatan haini katiller varken..Müjdeciğim bu türküyü salı günü öyle bir geçer ki zaman dizisinde Arif bağlaması ile bu türküyü çalmıştı. Ben de aklıma geldi araştırıp hem türküyü hem de hikayesini paylaşmak istedim.
    Okuduğun ve dinlediğin için ben teşekkür ediyorum canım. Ben de öpüyorum bücürüğü ve eni. sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. A evet hatırladım, doğru saz çalıp söyledi...Arif galiba Cemile'ye aşık olacak ileriki bölümlerde:))
    sevgiler canım öptük:)

    YanıtlaSil
  6. Evet aynen öyle Müjdeciğim..:)) Ben de öptüm sizi. Hoşça kalın canım.

    YanıtlaSil
  7. Daha kısa olsaydı keşke yazarken elim koptu...

    YanıtlaSil

YENİ KİTABIM YOLCULUK ÇIKTI!

Uzun bir aradan sonra merhaba diyerek yeni döneme başlamak istiyorum. Bir süredir bloğumdan ve   değerli blog arkadaşlarımdan uzak kaldım. S...